2024. október 16., szerda

Egyszerűbbé válik az Otthonfelújítási Támogatás igénylése

Bár az Otthonfelújítási Támogatás hatalmas segítség lehet, sokan mégsem veszik igénybe, ugyanis az igénylése elég bonyolult. Emiatt döntött úgy az Energiaügyi Minisztérium, hogy az igénylést leegyszerűsítik. Sőt, még a támogatásra jogosultak köre is szélesedhet. A részletek még nem láttak napvilágot, de ezeket mindenki tűkön ülve várja. Nézzük meg, hogy mi derült ki eddig!

Az Otthonfelújítási Támogatás lehetőségéről dióhéjban

Az áprilisban bejelentett, majd július elején elindult Otthonfelújítási Támogatás 108 milliárd forinttal segíti azokat a korszerűsíteni vágyó ingatlantulajdonosokat, akiknek családi háza 1990 vége előtt épült. Az igényléshez egymillió forintos önerő szükséges, viszont ezt az állam 6 millió forinttal megtoldja. Ennek az összegnek egy bizonyos része, 2,5-3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás. A fennmaradó 2,5-3,5 millió forint pedig kamatmentes hitel. 

A programban való részvétellel a munkálatoknak minimum 30 százalékos primer energia-megtakarítást kell elérni az ingatlanon. Amennyiben ez nem jön ki 7 millió forintból, akkor a korszerűsítésre nagyobb összeg is fordítható. Ezek alapján mindenkinek megéri igénybe venni a támogatást, aki 1990 vége előtt épült családi házban lakik, illetve szeretve felújítani. Tehát ha szigetelést, kazáncserét, nyílászárócserét vagy éppen fűtésrendszer korszerűsítést tervezünk, akkor ehhez most állam is anyagilag hozzájárul.

Szükséges az Otthonfelújítási Támogatás “finomhangolása”

Az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére az Otthonfelújítási Program finomhangolását célzó javaslatot vizsgáltak meg az érintett tárcák, pénzügyi és szakmai résztvevő szervek képviselői. A finomhangolás kezdetnek nem rossz, ám ez önmagában nem elegendő, hogy az elvérző programot újraélesszék. Az elméletileg kimondottan előnyős támogatási lehetőségről ugyanis most már látszik, hogy az igénylése rendkívül bonyolult. Mi is beszámoltunk róla, hogy az adminisztratív előírások teljesítése nehézkes, ezért eddig nem sok szerződést kötöttek.

A minisztérium közleménye szerint a “finomhangolás” éppen ezt problémát hivatott orvosolni: mérsékli az adminisztrációs terheket, felgyorsítja és leegyszerűsíti a pályázás folyamatát. Amennyiben a kormány is rábólint, akkor az igénylésre jogosultak köre kibővülhet, mi több, kevesebb dokumentációra lesz szükség az igényléshez.

Ami viszont feltehetőleg nem fog változni, az az, hogy az elvégzett munkálatokkal előre meghatározott energia megtakarítást kell megvalósítani. Ennek igazolásához pedig energetikai tanúsítványt kérnek. A minisztérium szerint az Otthonfelújítási Támogatás július eleji bevezetésétől kezdve már a tízezres nagyságrendbe lépett a kiállított energetikai tanúsítványok száma. Azt viszont nem tudni, hogy ebből hány kapcsolódott a konstrukció igényléséhez.

Eddig nem sok kiutalás történt

Az ,,ingyen pénz” ígérete csábító, ám a tapasztalatok szerint még nem sokan jutottak ehhez hozzá. A várakozások 20-30 ezer pályázóról szóltak, azonban eddig csupán néhány ezer igénylést fogadtak be a program lebonyolításában közreműködő bankok. Ez tételesen három pénzintézetet jelent: az igényléseket az OTP, az MBH és a Gránit MFB Plusz Pontjain adhatják be a pályázók.

A Magyar Fejlesztési Bank statisztikái szerint a program bevezetése óta mintegy 20 ezren érdeklődtek, illetve több mint 10 ezren személyesen is ellátogattak az MFB Pont Plusz hálózat fiókjaiba. A befogadott kérelmek száma 2000 körül járt szeptember 5-ig, de a visszejelzések szerint legalább ennyi ügylet jár az előkészítés folyamatában a pályázóknál.

Az OTP Bank tapasztalatai szerint az ezres nagyságrendet meghaladta az pénzintézethez benyújtott kérelmek száma, azonban folyósítás akkor még nem volt. A pályázók jelentős része a fővárosban, Vas, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy vármegyében található ingatlanját szeretné korszerűsíteni a támogatás összegéből. A korszerűsítés leggyakoribb célja a szigetelési munkálatok és a nyílászárócsere elvégzése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük