2024. április 23., kedd

Nagyot megy a mesterséges intelligencia

A múlt héten az Advance Intelligence Group szerezte a legtöbb tőkét – egészen pontosan 80 millió dollárt – egy zártkörű körben. A csoport Ázsia egyik vezető független pénzügyi technológiai vállalata. Fejlett mesterséges intelligencia megoldásai számos hitelterméket vezérelnek.

mesterséges intelligencia a számítástechnikában

Forrás: Pixabay

Ezek a vállalat portfóliójának részei:

– Atome, BNPL platform;

– Kredit Pintar, egy digitális hitelezési platform; és

– ADVANCE.AI (hitelesítési és kockázatkezelési szolgáltató); és

– Ginee, egy e-kereskedelmi weboldal.

A Ginee, amelynek ügyfelei között több mint 500 vállalkozás, 235 000 kereskedő és 40 millió egyéni fogyasztó van, megalapítása óta több mint 4 milliárd USD-t folyósított. Ilyen számok mellett nem meglepő, hogy mára több mint 700 millió USD befektetést vonzott.

Megkülönbözteti magát másoktól

A „dobogó” másik két helyezettje meg sem közelítette az Advance Intelligence Group teljesítményét: a Pennylane 29,5 millió eurót, a Duetti pedig 32 millió dollárt gyűjtött össze.

Forrás: Pixabay

A Pennylane költséggazdálkodási megoldásokat kínál kkv-k és könyvelőik számára. A szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára a számlák kezelését, a pénzforgalom nyomon követését és a számviteli folyamatok ellenőrzését – mindazokat a feladatokat, amelyekre a jelenlegi gazdasági környezetben egyre nagyobb szükség van. A vállalatnak már 50 000 ügyfele van, akiknek többsége könyvelőcégek partnere.

A Duetti egy zenei finanszírozási platform, amelynek célja, hogy a művészeket karrierjük minden szakaszában segítse. A platform egyedülálló lehetőséget kínál a felhasználóknak, hogy eladják zenei katalógusuk, dalaik és egyéb műveik egy részét, ami korábban csak néhány nagynevű művész privilégiuma volt, a Duetti megalakulása óta több mint 60 független művésznek segített.

Közben a technológiai cégek vezetői is moratóriumot kértek a mesterséges intelligencia fejlesztésére

Miután az OpenAI tavaly novemberben bemutatta a ChatGPT-t, egy új chatbotot, amely interaktívan képes kezelni és alkalmazni a bemeneti információkat, valamint automatizálni a felhasználókkal való folyamatos kommunikációt, miközben egy értelmező modellt használ, szinte „fegyverkezési verseny” alakult ki a mesterséges intelligencia fejlesztésében részt vevő nagy IT-cégek között.

A cégek közötti versenyben az OpenAI mellett a Google és a Microsoft a főszereplők, de az IBM, az Amazon, a Baidu és a Tencent is dolgozik hasonló technológiákon. A levél szerint a fokozódó verseny olyan digitális elmék létrejöttéhez vezetett, amelyek elvesztették az irányítást, és olyan képességekkel rendelkeznek, amelyeket alkotóik már nem tudnak megérteni, megjósolni vagy irányítani.

technológia fejlődése

Forrás: Pixabay

Az AI-szakértők aggodalmukat fejezték ki, hogy az új AI-eszközök tanulási folyamataik révén elfogult válaszokat adhatnak, hamis információkat terjeszthetnek, és megsérthetik a fogyasztók magánélethez való jogát.

Már számos dologra használják a mesterséges intelligenciát

A mesterséges intelligencia olyan gép vagy számítógépes rendszer képessége, amely olyan feladatokat végez, amelyek általában emberi intelligenciát igényelnek, például a beszédfelismerés, a mintafelismerés, a döntéshozatal és a tapasztalatból való tanulás.

Az AI részterületei közé tartozik a gépi tanulás, a természetes nyelvfeldolgozás és a robotika. Az utóbbi években egyre fontosabbá vált a hatékonyság és a termelékenység növelésének eszközeként is számos ágazatban, beleértve az orvostudományt, a közlekedést, a gyártást és a pénzügyi szektort.

Az AI-alapú chatbotok és virtuális asszisztensek segíthetnek az ügyfélszolgálat javításában, valós időben válaszolnak az ügyfelek kérdéseire és oldják meg a problémákat. Például a Capital One bank Eno chatbotja használ természetes nyelvi feldolgozást a kérdések értelmezésére és valós idejű válaszok adására.

halózatosodás

Forrás: Pixabay

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás használható a szabályozási megfelelés és a jogi követelmények támogatására is. Például a ComplyAdvantage platform gépi tanulást használ az ügyféladatok elemzésére és a pénzügyi intézmények gyanús tevékenységekre való figyelmeztetésére.

A csalóknak sem jó hír a mesterséges intelligencia-fejlesztés

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás használható a csalásra utaló minták azonosítására is. Például a PayPal használja a gépi tanulást a csalárd tevékenységek felderítése érdekében.

A fintechek használják a mesterséges intelligenciát befektetési tanácsadás és portfóliókezelés nyújtására magánszemélyeknek. Az algoritmusok elemzik az egyén pénzügyi helyzetét, befektetési céljait és kockázattűrő képességét, hogy személyre szabott befektetési stratégiákat kínáljanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük