2024. május 20., hétfő

Mennyiből élhetünk kényelmesen Magyarországon?

A hazai háztartások 40 százalékánál van tervben valamilyen energiatakarékossági beruházás, viszont nem igazán tudnak erre spórolni – tudtuk meg a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásának eredményeiből. A háztartások a tavaly október havi negatív rekordhoz viszonyítva némileg pozitívabbnak látják a saját pénzügyi helyzetüket, ugyanakkor ahhoz, hogy kényelmesen tudjanak élni, még legalább 200 ezer forintra lenne szükségük.

A spórolást leginkább lakáscélok magyarázzák

A Cofidis legújabb kutatása szerint a magyar háztartások jövőképe kissé javult, viszont 84 százalékuk még mindig úgy gondolja, hogy a következő időszak kihívásokkal tűzdelt lesz. A legfrissebb eredmények szerint a családi kassza hangulatindex -23 ponton áll, ami az előző negyedéves mélyponthoz képest 14 pontos javulást jelent. A hangulatindex eredményei nagyon hasonlóak a koronavírus-járvány első időszakában tapasztalt értékekhez, ami semmiképpen nem jelent jót.

Családi kassza hangulatindexe

A felmérés elmúlt három évében a háztartások nagyobb része lakáscélt fogalmazott meg magának, viszont gyakori volt a szórakoztató-elektronikai eszközök megújítása és a háztartási nagygépek lecserélése is. A kiszámíthatatlan gazdasági helyzettől függetlenül a háztartások egynegyede terveinek többségét megvalósította, ugyanakkor nagyobb részének el kellett napolnia azokat. A megvalósított célok jelentős része a rezsicsökkentésre irányult fűtéskorszerűsítés, szigetelés és napelemes rendszer telepítése formájában.

Az eredményekből látszik, hogy a válsághelyzet miatt előtérbe kerültek a rezsicsökkenésre irányuló beruházások. A tavaly júliusi adatokhoz képest 10 százalékkal bővült azok aránya, akik szívesen fordítanák pénzüket energiahatékonysági korszerűsítésre.

Mi a fontosabb a háztartások szerint: a takarékoskodás vagy a környezettudatosság?

Az energiatakarékos beruházásokkal kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy melyik a fontosabb: a megtakarítás vagy a környezettudatosság? A válaszadók a spórolást helyezték előtérbe, ugyanis ezen fejlesztések célját leginkább az adja, hogy minél többet tudjanak vele spórolni. Az eredmények szerint 13 százalékuknak ez a legfontosabb, míg 40 százalékuk habár figyelmet fordít a környezetvédelemre is, inkább az alacsonyabb kiadásokat pártolja.

Ugyanezen álláspont húzódik meg az autóvásárlási magatartás mögött is. Az elmúlt három évben a 18 és 69 év közötti válaszadók 36 százaléka tervezte autó vásárlását, harmaduk meg is valósította ezt a célt. Az elektromos vagy hibrid autóvásárlási szándékkal rendelkezők aránya 20 százalék volt, ebből mindössze 10 százalék vásárolt ilyen típusú járművet.

Több pénzre lenne szükség

A háztartások nagyobb része rendelkezett tervekkel, viszont azok megvalósításának a magas infláció miatti többletkiadások gátat szabtak. A válaszadók mintegy egynegyede számolt be arról, hogy havi jövedelméből kényelmesen meg tud élni, viszont háromnegyedük úgy nyilatkozott, hogy a kényelmes élethez 200 ezer forinttal többet kellene keresnie a családnak. Az élelmiszereket leginkább érintő infláció miatt a tavalyi júliusi eredményekhez képest a válaszadók havi szinten 35 ezer forinttal több pénzből tudják kihozni a bevásárlást.

Kivárnak a háztartások a hitelpiacon

A Cofidis felmérésének eredményeiből az is kiderült, hogy a megemelkedett kamatkörnyezet kivárásra intette a potenciális hiteligénylőket: a válaszadók 59 százaléka célszerű még várni a kölcsön igénylésével. Mindazonáltal 20 százalékuk úgy gondolja, hogy érdemes továbbra is hitelt felvenni, amennyiben az összeget olyan célra fordítjuk, ami megtérül.

A megkérdezettek mindössze 9 százaléka tervezi hitel igénylését egy éven belül. A hiteligénylést tervezők leginkább a személyi kölcsön iránt támasztanak keresletet, a tervezett igényelni kívánt hitelösszeg átlagosan 1 169 000 forint. A hitelcélok között első helyen áll a lakásvásárlás, ezt követi a lakásfelújítás és az autóvásárlás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük