2024. május 18., szombat

Így alakult az infláció szeptemberben

A mostmár jó néhány hónapja csökkenő infláció szeptemberben ismét nagyobb mértékben mérséklődött. Tavaly év szeptemberéhez képest a fogyasztói árak 12,2 százalékkal emelkedtek. A maginfláció és az indirekt adóktól tisztított infláció is 13,1 százalékra csökkent. Amennyiben az augusztusi szinthez képest vizsgáljuk a drágulást, akkor elmondható, hogy a fogyasztói kosár ára 0,4 százalékkal emelkedett. Havi bázison viszont a maginfláció esetében 0,2 százalékos csökkenés ment végbe.

Mitől csökken most az infláció?

Az infláció csökkenéséhez számos tényező járul most hozzá. Egyrészt megemlítendő a szigorú monetáris politika, másrészt pedig a kormány versenyélénkítő intézkedései. A csökkenést segíti a mérsékelt kereslet és a tavalyi évhez képest lényegesen alacsonyabb külső költségkörnyezet is.

Augusztushoz viszonyítva az infláció 4,2 százalékponttal csökkent. Ezt a nagyobb léptékű mérséklődést leginkább a szabályozott árú termékek és szolgáltatások (-2,6 százalékpont), illetve a feldolgozott élelmiszerek (-0,7 százalékpont) támogatták.

Mi látható rövid- és hosszútávon?

Az éves bázisú maginfláció 2,1 százalékkal esett vissza, ezen belül általános volt a dezinfláció. A tartósabb inflációt szemléltető éves bázisú mutatók szintén csökkentek. Azon termékek inflációja, amelyek csak ritkán változnak, 1,8 százalékponttal csökkentek az előző hónaphoz képest. Emellett a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció éves szintje is csökkent, ennek mértéke 1,4 százalékpont volt a megelőző hónaphoz viszonyítva.

Szintén kedvező trendeket mutat a maginfláció rövidebb bázisú összehasonlításban (3hó/3hó), amely tovább mérséklődött szeptemberben. Az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül kalkulált  kosár ára 0,2 százalékkal csökkent havi viszonylatban. Az alapfolyamatokat pontosabban szemléltető, a feldolgozott élelmiszerek nélküli maginfláció stagnált a múlt hónapban havi bázison.

Csak az üzemanyagoknál nem csökkent az infláció 

Az árazási mintázatok tekintetében ugyanaz a trend volt látható, mint az elmúlt néhány hónapban. Minden termék- és szolgáltatás-főcsoport esetén csökkent az éves áremelkedés. Ez alól csakis az üzemanyagok jelentenek kivételt.

A dezinflációt nagyban támogatta a bázishatás, ami a lakossági gáz- és áramárak 2022 szeptember havi emelkedéséből ered. Mind az inflációnál, mind pedig a maginflációnál megfelelt az előző hónaphoz hasonlított árváltozás volumene az évnek erre az időszakában jellemző historikus adatoknak.

Így változtak az élelmiszer árak 

Az mindenképpen jó hír, az infláció tovább csökkent szeptemberben. De hogyan változtak az árak az egyes termék- és szolgáltatáscsoportoknál? Szeptember volt például a kilencedik hónap, mióta az élelmiszerek inflációja csökken. Az MNB elemzése szerint ennek eredményeképpen ez a múlt hónapban 15,2 százalékra lassult. Ezen belül a feldolgozott és a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe egyaránt jelentősen csökkent. Az utóbbihoz legjobban a friss zöldségek és gyümölcsök, illetve a tojás árcsökkenése járult hozzá. A feldolgozott élelmiszerek árindexének csökkenését leginkább a tej és tejtermékek árának mérséklődése támogatta. Mindkét kategóriában csökkentek az árak augusztushoz viszonyítva:

  • a feldolgozatlan élelmiszereknél ez 1,4, 
  • a feldolgozott élelmiszereknél pedig 0,7 százalékos volt.

A KSH közleménye szerint legnagyobb mértékben a cukor (61,3 százalék), a csokoládé és kakaó (26,1 százalék), a büféáruk (26,0 százalék) és az alkoholmentes üdítőitalok (24,0 százalék) ára emelkedett. Ugyanakkor néhány kategória ára csökkent is: a lisztnél 13,9, a margarinnál pedig 1,2 százalékos mérséklődés történt.

És a többi?

A szolgáltatások összességében 13,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben. Ezen belül

  • az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés és parkolás 22,2,
  • az üdülési szolgáltatás 20,2,
  • a sport- és múzeumi belépők 17,5,
  • a járműjavítás és -karbantartás 16, százalékkal volt drágább.

Emellett viszont csökkent a munkahelyre és iskolába való utazás ára, ennek mértéke 21,7 százalék volt.

Kevésbé jó a helyzet az üzemanyagok esetén: havi bázison az árak 3,3 százalékkal emelkedtek. Ennek következtében az éves bázisú infláció 35,4 százalékra ugrott a kategóriában. Ehhez jelentősen hozzájárult a kőolaj világpiaci árának emelkedése.

A lakosság inflációs várakozásaira vonatkozó mutatók változékonyabbak, mint általában. A kiskereskedelmi értékesítési árakra, valamint a szolgáltatásokra irányuló vállalati árvárakozások a pandémia előtti állapothoz közelítettek. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük