2024. május 20., hétfő

Már 9%-os hozamot garantál az Egyéves Magyar Állampapír

December 12-től már magasabb kamatokkal számolhatunk a rövid futamidejű lakossági állampapírok esetében. Az emelés mértéke 2 százalékpontos, így az egy és a két éves futamidejű állampapírok esetében már 9 és 9,5 százalékos hozamhoz juthatunk. Habár előnyös a kamatemelés, még mindig találhatunk ennél jobb befektetési lehetőséget a piacon.

A kamatok az elmúlt hónapok során folyamatosan emelkedtek, viszont ez nem minden esetben hátrányos. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. úgy döntött, hogy a rövidebb futamidejű állampapírok kamatát megemeli.

December 12-től az alábbi három értékpapírnál változnak a kamatok:

  • az Egyéves Magyar Állampapír: 7,0 százalékról 9,0 százalékra emelkedik a kamat,
  • az egyéves futamidejű Kincstári Takarékjegy: 7,0 százalékról 9,0 százalékra emelkedik az éves kamatozása,
  • A két éves futamidejű Kincstári Takarékjegy: az évi kamata 7,5 százalékról 9,5 százalékra emelkedik.

Amennyiben 10 millió forintot fektetünk be az Egyéves Magyar Állampapírba, akkor az egy éves futamidő alatt 200 ezer forinttal több hozamot érhetünk el a 2 százalékpontos kamatnövelésnek köszönhetően.

Hogyan alakul a többi befektetési lehetőség hozama?

A kamatnövelésben résztvevő állampapír és két takarékjegy 9-9,5 százalékos kamata egyszerre lehet kedvező és kedvezőtlen: megítélése attól függ, hogy milyen befektetési formához hasonlítjuk.

Amennyiben a betét és az Egyéves Magyar Állampapír között mérlegelünk, akkor mindenképpen az értékpapír választása a javasolt, hiszen éves szintű 9 százalékos kamat mellett majdnem, hogy esélytelen hagyományos lakossági betétet találni. Természetesen fellelhető néhány kivétel, ami már megközelítheti az állampapír által garantált hozamot. Ilyen például a Cetelem Bank takarékszámlája, ahol a megtakarításra éves 9 százalékos kamatot biztosítanak – mindezt az összeg lekötése nélkül.

Ha az állampapírok közül szeretnénk válogatni, akkor kedvező lehet a kamatemelés után az egy és a két éves futamidejű állampapírt vásárolni, viszont a rövidtávú befektetések között találhatunk ennél jobb ajánlatot is. A Prémium Magyar Állampapír 4 éves futamidő mellett már 11,75 százalékos kamatot garantál, ami kiváló befektetési lehetőség lehet, hiszen az előző évi infláció a kamatbázis, aminek 1,5 százalékponttal növelt értékét fizetik ki kamat formájában. Az MNB inflációs előrejelzéseinek megfelelően az állampapír kamata akár 15,5 százalék is lehet.

A Prémium Magyar Állampapírba történő 10 millió forintos befektetés esetén egy év alatt akár 11,35 millió forintot kaphatunk vissza, azaz 1,35 millió forint nyereséghez juthatunk. Természetesen ez nem tiszta nyereség, hiszen az állampapír értékesítése 1 százalékos költséggel jár. Ugyanúgy 10 millió forintos befektetés mellett, az Egyéves Magyar Állampapír a futamidő végén 10,9 millió forintot kaphatnánk vissza, így a nyereségünk 0,9 millió forint lenne. A két számítást  összehasonlítva látható, hogy a rövid futamidő mellett is jelentős hozamhoz juthatunk, viszont a két állampapír között 10 millió forintos befektetés esetén 400 ezer forint a hozamkülönbözet.

Állampapír befektetés tudnivalók
creditline.hu

Mitévők legyünk korábbi egyéves állampapír-befektetés esetén?

Az is elképzelhető, hogy a hozamkülönbségek ellenére mégis az egy éves futamidejű állampapír a szimpatikusabb, hiszen így nem kell számolni a ténylegesen megszerezhető hozamban rejlő kismértékű bizonytalansággal sem. Jogosan merülhet fel viszont a kérdés, hogy aki a kamatnövelés előtt vásárolt Egyéves Magyar Állampapírt, mitévő legyen: tartsa meg, vagy adja el és vegyen inkább újat?

A válasz könnyen megkapható egy egyszerű számpéldán keresztül: 10 millió forint értékben fektettünk be a K2023/39 papírba, aminek futamideje 2023. szeptember 27-én jár le. Ennek visszaváltása 99 százalékos árfolyam mellett történik, így a kamatokkal növelt, visszakapott összeg 10 038 080 forint. Amennyiben újrabefektetnénk az egyéves konstrukcióba, akkor a futamidő végén (2023. december 20-án) 10 941 507 forinttal zárnánk a befektetést.

Ha a lejáratig nem szeretnénk hozzányúlni a befektetéshez, akkor 2023. szeptember 27-én 10 700 000 forinthoz jutnánk hozzá. Ezt a kamatnövelt konstrukcióba befektetve 10 921 622 forintot érne december 20-án. Láthatjuk, hogy összesen 20 ezer forintot nyerhetnénk a régi kamatozású papír újra történő lecserélésével, így mindenkinek a saját belátásra bízzuk, hogy a pluszpénz megéri-e a szervezkedést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük