2024. június 13., csütörtök

Kérdezze le online az értékpapír-számla adatait: ÉSZLA

Szeretné ellenőrizni az értékpapír-számlák vagy az ügyfélszámlák hó végi egyenlegét? Az MNB felületén ez egyszerűen megoldható. Tudjon meg többet az Értékpapírszámla Online Lekérdező Alkalmazásról.

ÉSZLA használatRészletek
Bejelentkezési AzonosítóA befektetési szolgáltató évente küld egy 3 x 8 számjegyű belépési azonosítót, mely kérésre bármikor újra megküldhető.
JelszóHavi rendszerességgel küldenek egy jelszót.
Bejelentkezés és MegtekintésAz azonosítókkal bejelentkezve a weboldalon megtekintheti az előző hónap végére vonatkozó értékpapír- és ügyfélszámlaegyenlegét.
Kimutatások LetöltéseAz elkészült kimutatásokat PDF formátumban is letöltheti.
Adatok Kezelése és BiztonságAz adatok szigorúan szabályozott módon kerülnek kezelésre, névtelenül, véletlenszerű kódokkal.
Eltérések EseténAmennyiben eltérést tapasztal, panaszt tehet az értékpapír-számlavezetőnél, és név nélküli bejelentést tehet az MNB-nek.
Adatok ÖsszehasonlításaAz ÉSZLA segítségével ellenőrizheti a számlakivonat és MNB adatok megegyezését.

Forrás: creditline.hu

A platform használatának módja

A platformot itt tudja elérni: https://eszlaweb.mnb.hu.

Az értékpapírok és ügyfélszámlák interneten keresztüli elérésekor a befektetési szolgáltató egy 3 x 8 számjegyű bejelentkezési azonosítót küld az ügyfélnek. Ezt az azonosítót évente legalább egyszer elküldik, de kérésre bármikor újra elküldhető. Ezenkívül havonta egy jelszót is küldenek. E két azonosító segítségével az ügyfél bejelentkezhet a honlapra, és megtekintheti értékpapírjait és ügyfélszámlaegyenlegét az előző hónap végére vonatkozóan. A kiállított kimutatások PDF formátumban is letölthetők.

Az adatok kezelése és fogadása szigorúan szabályozott. A kimutatások névtelenül kerülnek az MNB-hez, mivel a befektetési szolgáltató minden számlához egyedi, véletlenszerű kódot rendel; az egyes számlák utólagos azonosítása nem lehetséges, mivel a 3×8 karakteres számsor véletlenszerűen generálódik. Az ÉSZLA-ban és más jelentésekben rendelkezésre álló adatok közötti eltérések esetén célszerű panaszt tenni az értékpapír-számláját kezelő befektetési szolgáltatónál.

Az értékpapír-számla adatok összehasonlításának módja

Az Értékpapírszámla Online Lekérdező Alkalmazással (ÉSZLA) ellenőrizheti, hogy a számlakivonatán szereplő adatok megegyeznek-e a befektetési szolgáltatója által az MNB-nek küldött adatokkal. Így könnyen nyomon követheti az értékpapír- és ügyfélszámlák állapotát és hitelességét.

Az értékpapír-számla alkalmazás használata

Az ÉSZLA minden értékpapír-, letéti- és ügyfélszámla-tulajdonos számára elérhető. Ide tartoznak a fogyasztók, vállalkozások és egyéb szervezetek is. Az értékpapír számlák olyan speciális számlák, amelyeken az ügyfelek befektetéseit, például részvényeket, kötvényeket és befektetési jegyeket tartanak. Az ügyfélszámlák olyan speciális, korlátozott célú számlák, amelyeket befektetésekkel, kiegészítő szolgáltatásokkal és árutőzsdei szolgáltatásokkal kapcsolatos tranzakciókra használnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük