2024. május 20., hétfő

Hogyan takarítsunk meg ebben a gazdasági helyzetben?

Az infláció szárnyal idén: átlagosan 13,5 – 14,5% közöttire becsülik az idei adatot, jelenleg 20% felett van, vagyis a fogyasztói árak ennyivel voltak magasabbak, mint tavaly. Az áremelkedést az élet minden területén érezhetjük már, így a háztartások jogosan gondolkoztak el azon, hogy hogyan tudnák kiadásaikat csökkenteni és megtakarításaikat növelni ebben a gazdasági környezetben.

Drasztikus infláció

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb inflációs jelentéséből kiderül, hogy idén a az infláció már megközelítette a 16%-ot. A maginflációba bele nem számítandó tételek körében, mint az üzemanyag, a feldolgozatlan élelmiszerek és a szabályozott árú termékek és szolgáltatások árszínvonalában jelentős emelkedésre számíthatunk. Az üzemanyag esetében 2023 elején a hatósági ár megszüntetésével drasztikus árnövekedés várható, a feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedése idén és jövőre is kétszámjegyű lesz, feltehetőleg 20% körül fog alakulni. Az alkohol és a dohánytermékek inflációja 11% körüli lesz jövőre is.

Az előrejelzések nem kedvezőek, de vajon hova fognak elszabadulni az árak, ha az élelmiszer-árstop megszűnik? Feltehetőleg a fokozatos áremelkedés helyett egy hirtelen, jelentős mértékű drágulást fogunk tapasztalni. Egyértelmű, hogy ebben a kedvezőtlen gazdasági helyzetben még inkább meg kell takarítanunk és vissza kell fogni költségeinket. Ehhez át kell gondolnunk fogyasztói és pénzügyi szokásainkat és utána kell járni a jelenlegi megtakarítási lehetőségeknek.

Kiadásaink és költségeink átgondolása

Az infláció hónapról-hónapra szárnyal, ami nagyban befolyásolja a magyar gazdaság helyzetét és folyamatait. A jelenlegi helyzetben fogyasztási és pénzügyi tudatosságunkat növelni kell, újra kell gondolni kiadásainkat, ugyanis ha nem szentelünk ennek figyelmet, akkor üres lehet pénztárcánk a hónap végére.

Ahhoz, hogy kiadásainkat csökkenteni tudjuk, az alábbi tényezőket érdemes mérlegelni:

  • Melyek a fix kiadásaink, amiket minden hónapban fizetni kell és melyek azok a kiadások, amiket le tudunk építeni (átmenetileg vagy éppen teljesen)?
  • Melyek azok a pénzügyi döntések, ahol a pontos tervezéssel nagyobb összeget is megspórolhatunk?
  • Hogyan tudunk havi szinten megtakarítani, és mekkora összegben?

Nélkülözhetetlen vs. felesleges

Ahhoz, hogy kiadásainkat meg tudjuk tervezni, ismernünk kell hogy mekkora kerettel rendelkezünk, milyen kiadásaink vannak és mennyit szeretnénk félretenni. A legtöbb kiadásunk létszükséglet (lakhatás, megélhetés, élelmiszer, rezsi-költség, utazási költség), amelyek között csak néhány olyan tétel van, ami nem fix költség, így mértékével tudunk játszani.

Az egyéni preferenciáink szem előtt tartásával át kell gondolnunk, hogy melyek azok a kiadások, amelyek minden hónapban kötelezőek és fix összegűek, illetve melyek azok, amiket átmenetileg vagy éppen hosszú távon fel tudunk függeszteni.

Például manapság már számos célra használható az internet: elolvashatjuk a legfrissebb híreket, nézhetünk filmeket, hallgathatunk zenét, rendelhetünk ételt, így érdemes azon elgondolkozni, hogy szükséges-e televízióért és a vezetékes telefonért fizetni. Habár ezek gyakran egy csomagban vannak az internettel és a telefonnal, érdemes informálódni az ajánlatokról, hiszen elképzelhető, hogy a szolgáltatások olcsóbban is igénybe vehetőek.

Azt is át kell gondolnunk, hogy melyek azok a vásárlások, amelyek egy impulzusból erednek, feleslegesek vagy éppen luxuscikkek. Ezek megelőzhetőek, ha listával megyünk vásárolni és impulzusvásárlásnak nem engedünk teret, hanem a szükséges tételeket átgondoljuk, így ha valóban szükséges az adott termék, akkor úgyis vissza fogunk érte menni.

A kiadások viszonylag könnyen alakíthatóak, szemben a bevételek növelésének nehézségével. Ebből kifolyólag a kiadási oldalt kell tüzetesen átvizsgálni, hogy mi az ami elhagyható és mi az ami nélkülözhetetlen. Ehhez ma már számos telefonos app áll rendelkezésre, ami típusa szerint rendezi és elemzi a havi kiadásaidat. Az is tökéletes megoldás, ha naponta feljegyzed költéseidet és a hónap végén szemügyre veszed, hogy melyek voltak feleslegesek vagy túlzóak.

Pénzügyi szokások – azonnali megtakarítás

A napi kiadások mellett érdemes lehet újratervezni a rendszeres, havi szintű költségeket is. A pénzügyi szokásaink hónapról-hónapra való átgondolásával nagyobb összeget spórolhatunk meg havi és éves szinten is.

Manapság már legtöbben rendelkezünk bankszámlával, így gyorsabban és egyszerűbben intézhetjük pénzügyeinket. A bankszámla pedig akkor optimális, ha megfelel pénzügyi szokásainknak és aktivitásunknak, így érdemes felülvizsgálni a választott konstrukciót, hiszen elképzelhető, hogy jóval többet fizetünk egy évekkel ezelőtt választott csomagért, mint amennyit egy újért kellene.

Több bank is kínál már olyan konstrukciókat, amelyeket több éven keresztül ingyenesen vehetünk igénybe. Ezzel azonnal megtakaríthatunk, nemcsak rövid, hanem hosszú távon is. Sokan nem akarják végigcsinálni a szükségtelen macerát, viszont jó hír, hogy az egyszerűsített bankváltással már gyorsan és kényelmesen intézhetjük ezt.

kérdések a költségcsökkentéssel kapcsolatban
creditline.hu

A tervezéssel akár milliókat is spórolhatsz

Az alapvető kiadások mellett sokan törlesztik hiteleiket, mellyel szemben az egyik legnagyobb tévhit, hogy évekig terhelik pénztárcánkat fix összegükkel. Függetlenül attól, hogy a jegybanki alapkamat fokozatosan emelkedik és ennek megfelelően a hitelek kamatai is emelkednek, mindenképp érdemes megismerni a hitelkiváltási lehetőségeket, amivel akár milliós összeget is megtakaríthatunk. Ekkor a hitelcéltól függetlenül nem csak a költségek csökkentésén van a hangsúly.

A hitelkiváltás során egy korábbi, magas költségekkel járó hitelünket lecserélhetjük egy olcsóbb, alacsonyabb költségű hitelre. Ezzel a lépéssel a vállalt kockázatunkat is csökkenthetjük, hiszen egy változó kamatozású hitel fix kamatozásúra való lecserélése növelheti a biztonságot. Tehát az új hitellel nagyban csökkenthetjük költségeinket, ha megfelelően választjuk meg a futamidőt és a törlesztőrészletet.

A költségek csökkentése érdekében először célszerű azokat a kiadásokat leépíteni, amelyek a legkevésbé szükségesek, nem járnak kényelmetlenséggel, így első lépésként jó megoldás lehet az új bankszámla ajánlatok felkutatása vagy a régi kommunikációs szolgáltató lecserélése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük