2024. április 23., kedd

Államkötvény 16% feletti kamatozás mellett? Lehetséges!

Jelenleg az irányadó kamatláb mértéke 13 százalék, a valóságban viszont ez 18 százalék, így két államkötvény még inkább kedvezővé vált. A kedvezőség ez esetben azt jelenti, hogy a változó kamatozása miatt jelentősen megemelkedett a kötvény által biztosított hozam. A magas kamat mellett jó hír, hogy akkor is be tudunk fektetni ebbe az államkötvénybe, ha csak kisebb összeggel rendelkezünk, viszont figyelembe kell venni azt is, hogy hosszú távon elképzelhető, hogy más állampapírok kedvezőbbek lehetnek. Az állampapírok körében jelenleg 12 és 16 százalék közötti hozamokkal számolhatunk.

Az állampapírok kínálata szeptemberben több pontos is változott, többek között a lakosságnak szóló kamatokat felemelték, így néhány típus esetében már éves szinten 12 százalékos hozam is elérhető. Ezt tovább fokozta az október közepén bevezetett rendkívüli intézkedéscsomag is, melynek következtében a jegybank már évi 18 százalékos kamatot is meghirdetett, így a bankközi kamatlábak is elszálltak.

A lakossági befektetőket jelenleg egy kérdés foglalkoztatja: megéri befektetni? A válasz igen, hiszen a kínálatban elérhető kettő olyan állampapír is, aminek kamatozását a BUBOR értékéhez kötötték. A kamatok minden negyedévben kerülnek kifizetésre, amelynek mértékét a 3 havi BUBOR-hoz kötik. Ez azért fontos, mert október utolsó banki napján a 3 hónapos BUBOR 16,76 százalék volt.

16,76 százalékos rekord hozam

A bevezetőben említett értékpapírok a Magyar Államkötvény 2027/B és a 2029/B. Amennyiben a két államkötvény kamatmegállapítása október hónapjának utolsó banki napja lett volna, akkor rendre 16,76 százalékos hozamhoz jutottak volna a befektetők. A feltételes módot az indokolja, hogy a 2027/B elnevezésű kötvénynek hamarabb, október 22-én volt a fordulónapja, viszont így kimondottan magas kamatot fog biztosítani januárban, melynek mértéke 16,66 százalék. A kötvénnyel már az előző kamatfordulókor is jól járhattak a befektetők: júniusban 11,56 százalékos kamatot biztosított számukra.

A két államkötvény kamatfizetési ciklusai az alábbiak szerint alakulnak:

  • 2029/B: minden évben február 22., május 22., augusztus 22. és november 22.,
  • 2027/B: minden évben január 22., április 22., július 22. és október 22.

A 2029/B elnevezésű államkötvény kamata jelenleg 12,02 százalékon áll, a leghamarabbi kamatfizetés időpontja november 22-én esedékes. 

Az új kamat mindkét kötvény esetében a kamatperiódus fordulónapja előtti harmadik munkanapon aktuális három hónapos BUBOR, ami a 2029/B-nél november 17-ét jelenti. Ez szintén jó hír a befektetőknek, hiszen feltehetőleg ez az államkötvény is magas, 16-17 százalék körüli kamatot fog biztosítani.

A két államkötvény bemutatása
creditline.hu

Milyen költségekkel jár a két államkötvény?

Értelemszerűen az államkötvények kamata mellett érdemes arról is informálódni, hogy a két kötvény megvásárlásakor milyen költségekkel kell számolni. Az Államkincstár a 2027/B kötvényre október 27-én 101,35 százalékos, míg a 2029/B kötvényre 98,60 százalékos eladási árfolyamot határozott meg (hozzáadva a felhalmozott kamatot). Ez azt jelenti, hogy az előbbi kötvényt a névértéknél magasabb árfolyamon, tehát felárral vásárolhatjuk meg, míg az utóbbi kötvénynek alacsonyabb az árfolyama, mint a névértéke, így árengedményről beszélhetünk. Az elérhető hozamot ez úgy befolyásolja, hogy

  • a 2027/B kötvény hozama kissé alulmúlja,
  • a 2029/B kötvény hozama pedig kissé meghaladja a 3 hónapos BUBOR-t.

Fontos azt is szem előtt tartani, hogy minden értékpapírnál – így az államkötvényeknél is – érvényes, hogy a hosszabb futamidő nagyobb kockázatot is jelent.

A lakossági állampapírokhoz képest viszont nagyobb árréssel kell számolni a visszaváltáskor:

  • a 2027/B kötvénynél 99,60 százalékon adhatjuk el (vagyis a 1,75 százalékponttal kevesebbért, mint vettük),
  • a 2029/B kötvénynél pedig 96,45 százalékon válthatjuk vissza (azaz 2,15 százalékponttal a vételár alatt).

Amennyiben elgondolkoztál a befektetésen, akkor mindenképpen tartsd szem előtt, hogy a kedvező kamatozás ideiglenes is lehet, hiszen ezek a típusú államkötvények relatíve gyorsan alkalmazkodnak a bankközi kamatokhoz. Ez azt jelenti, hogy amíg emelkednek a bankközi kamatok, addig jól járunk a befektetéssel, viszont csökkenés esetén is viszonylag gyorsan lekövetik ezt a kamatok, így hosszú távon más értékpapírral akár jobban is járhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük