2024. június 13., csütörtök

Jövőre is marad az áfa-visszatérítési támogatás

2022. december 28-án több jó hírnek is tanúi lehettünk: változatlan feltételek mellett igényelhető továbbra is a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), 2024 év végéig elérhető a Babaváró hitel – ugyanazon igénylési feltételek mellett -, illetve szintén 2024. december 31-ig igényelhető az áfa-visszatérítési támogatás az új lakást vásárlók és építkezők körében.

Az áfa-visszatérítési támogatás

Az év végén megjelent kormányrendelet több lakástámogatási lehetőség sorsát tisztázta, így most már biztosan tudhatjuk, hogy az áfa-visszatérítési támogatás is velünk marad. További jó hír, hogy nemcsak 2023-ban, hanem egészen 2024 év végéig élhetünk a lehetőséggel.

Az adó-visszatérítési támogatás két formája érvényes jelenleg:

  • 1. Az új építésű lakásvásárlás esetében a vételár 5 százalékos adórésze visszaigényelhető. Ez csakis abban az esetben érhető el, ha az ingatlanvásárlás CSOK támogatás igénylése mellett történt.
  • 2. Új lakás építése esetén az építkezési munkálatok költségének 27 százalékos adórésze igényelhető vissza. A visszaigénylés esetében maximum korláttal kell számolni, amely 5 millió forint.

Mindkét kedvezmény igénylésének kritériuma, hogy a többlakásos épületben lévő lakás esetén az ingatlan alapterülete nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert, valamint az egylakásos lakóépület esetében a ház alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter lehet. A két támogatás igénylésének határideje 2022. december 31. helyett immáron 2024. december 31-re módosult.

A visszaigénylés

  • meglévő lakás bővítése és/vagy korszerűsítése esetén a korszerűsítési-bővítési munkálatokat követően,
  • engedélyhez kötött építés és bővítés esetén a használatbavételi engedély kiadását, a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően,
  • az egyszerű bejelentéshez kötött építés vagy bővítés esetén a felépítés megvalósulását tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítása előtt kérhető a banktól.

De mi lesz az újépítésű lakások áfájával?

Az újépítésű lakások ellenértékének áfa részéről a kormány már hamarabb döntést hozott: a vételár tekintetében fenntartják az 5 százalékos áfát, aminek a határideje szintén 2024. év vége lett. Amennyiben vásárlás előtt állsz, további jó hír, hogy a 2024-es év december utolsó napjáig megszerzett építési engedélyek tekintetében a vételár 5 százalékos áfa mellett megtéríthető 2028. végéig. A kormány döntésének hiányában az újépítésű lakások vételárát 27 százalékos áfa terhelné.

Év végén derült ki az is, hogy azok a vásárlók, akik a finanszírozásba bevonták a CSOK támogatást is a 2022-es évet követően is visszaigényelhetik a vételár 5 százalékos áfa-tartalmát. A kedvezmény igénylésének végső dátuma szintén 2024. év végére módosult.

A ma már nem olyan kirívónak számító 100 millió forintos bruttó vételárú új lakások körében a visszaigénylési lehetőség 4,76 millió forintot takarít meg a vásárlónak. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az adó-visszatérítéshez CSOK támogatás igénylése szükséges.

Azt is fontos tudni, hogy az áfa-visszaigénylés lehetősége nem csak lakásvásárlás esetében lehetséges. Amennyiben új házat szeretnél építeni generálkivitelezőn keresztül, akkor is érvényes az 5 százalékos áfa intézménye, ami természetesen CSOK mellett visszaigényelhető.

Az építkezők is igényelhetnek vissza áfát!

Az építkezők számára is jó hírrel zárult a tavalyi év: nem szükséges az építkezés során generálkivitelező segítségét igénybe venni, ha a munkálatok költségének áfáját szeretnénk visszaigényelni. Új ingatlan építése esetében a munkálati költségek 27 százalékos áfa részét visszaigényelhetik a leendő lakástulajdonosok, melynek felső korlátja 5 millió forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük