2024. július 21., vasárnap

Itt az Agrár Széchenyi Kártya alacsonyabb kamat mellett!

Az egyik nemrégiben megjelent kormányrendelet szerint alacsonyabb kamat mellett lesz elérhető az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitele. A konstrukció maximum 100 millió forintos összeghatárig igényelhető, kamata pedig éves szinten fix 5 százalék lesz. 

A konstrukció alapvetően az agrár mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető, évi 5 százalék kamat mellett és legfeljebb 100 millió összegben. Jövőre a hitel keretösszege 6 milliárd forint lesz, így ennyiből gazdálkodhatnak majd a gazdák.

Az Agrár Széchenyi Kártya kamattámogatása emelkedik 

A 25/2023. (IX.28.) GFM rendelet szerint mérséklődik az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelének kamata. A konstrukció egy olyan folyószámla hitelkeret, amelyet az agrárvállalkozások maximum 100 millió forintig vehetnek igénybe. Azok a vállalkozások, akik már rendelkeznek ezzel a hitelkerettel, a rendelet hatálybalépését követően 9 hónapon belül évi fix 5 százalék mellett köthetnek szerződést. A módosítás szeptember 30-tól van hatályban, így innentől számítva 9 hónap áll az agrárvállalkozások rendelkezésére.

Ez azért lehet kimondottan előnyös, mert az Agrár Széchenyi Folyószámlahitelnél eddig a kamat az egyhavi BUBOR-ral megegyező mértékű volt. Lényegében a hitelkeret normál kamata két részre bontható: az egyhavi BUBOR és plusz négy százalékpont. Ebből vonódik le a 4 százalékos kamattámogatás.

Az elkövetkező időszakra nézve a kamattámogatás növelésén keresztül igyekszik a kormány az évi 5 százalékos fix mértékű kamatot biztosítani. A rendelet a kamattámogatással kapcsolatban így fogalmaz: “A kamattámogatás mértéke a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamat megállapításánál alapul vett 1 havi BUBOR éves szinten számított százalékpontban kifejezett értéke mínusz 1 százalékpont…”

Az extra támogatás akkor veszhet el, ha az egyhavi BUBOR értéke 5 százalékra mérséklődik. Ez teljesen logikus, ugyanis az extra támogatásnak ekkor már nem lenne jelentősége.

Mekkora előnyre tehetnek így szert a vállalkozások?

A módosítás megjelenésével egyidőben, szeptember 28-án az egyhavi BUBOR 12,96 százalékos szinten állt. A rendelet előtt a vállalkozások ekkora mértékű kamatot fizettek az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel után. Amennyiben a cég kihasználja az 50 milliós hitelkeretét, akkor egy év alatt 6,48 millió forint kamatot fizet érte.

A módosítással érvényes 5 százalékos kamat 50 millió forintos hitelkeret esetén ennél jóval alacsonyabb, 2,5 milliós összegű kamatfizetést jelentene. A rendelettel tehát mintegy egyharmadára mérséklődne a fizetendő kamat mértéke. Mindemellett a módosítással megszűnik a kamatkockázat is, ugyanis a BUBOR mértékétől függ. Ezen felül azt is fontos tudni, hogy a kamattámogatás mértéke legfeljebb 14 százalék lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük