2024. július 21., vasárnap

Érkezik az AVHGA Krízis Agrárgarancia Programjának második szakasza

Mostmár biztos: 2022. július 1-től érkezik az az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis Agrárgarancia Programjának második szakasza. Ez a szakasz lényegében felváltja a korábbi, koronavírus-járvány nyomán bevezetett támogatási konstrukciót. A vírushelyzet ideje alatt az AVHGA mindössze 783 milliárd forintnak megfelelő új és meghosszabbított hitelt biztosított. A kezességvállalási konstrukciót az év végéig lehet majd igénybe menni, nem csak mezőgazdasági vállalkozásoknak, a díja gyaníthatóan a hitel összegének 0,25 százaléka lesz.

Ki veheti igénybe a kezességet?

A kezességvállalás azon mikro-, kis- és közepes méretű hazai vállalkozásoknak lesz igényelhető, akik megfelelnek a KKV törvény (2004. évi XXXIV. törvény) előírásainak. Az igénylés további feltétele a mezőgazdasági tevékenység, amely valamelyik magyar vidéki térséghez kötődik. A kezesség nemcsak a mezőgazdasági vállalkozások számára lesz elérhető, hanem igényelhető agrárcélú és vidékfejlesztési célú ügyleteknél is.

Azok az ügyletek minősülnek agrárcélúnak, amelyek az elsődleges mezőgazdasági termelőkön felül az úgynevezett agrobiznisz szektorban tevékenykednek. Ide sorolható például

  • az élelmiszeripar,
  • a vetőmag- és takarmányelőállítás,
  • a műtrágyagyártás, 
  • a mezőgazdasági gépgyártás- és kölcsönzés is.

A vidékfejlesztési célú ügylethez tartozik minden olyan tevékenység, amelyet az AVHGA a vidékfejlesztési tevékenységek körébe sorol, illetve valamilyen módon egy vidéki térséghez köthető. A kapcsolatot keletkeztetheti a vállalkozás székhelye, a telephelye, szállítói, vevői, munkavállalói, a cégtulajdonos(ok), vagy bármilyen egyéb módon kapcsolódik egy vidéki térséghez. Fontos tudni, hogy vidéki térségnek számít hazánk területén Budapesten és a megyei jogú városokon kívül minden térség.

Milyen feltételek mellett vehető igénybe?

Az ügyletek díjai és a kezességvállalás kritériumai tekintetben viszont eltérés tapasztalható az agrárcélú és a vidékcélú ügyletek között. Az AVHGA agrár orientációja miatt az agrárcélú ügyleteket helyezi előtérbe, ami kedvezőbb díjakat és igénylési feltételeket jelent. Az, hogy az ügylet agrárcélúnak vagy vidékcélúnak számít, a hitel célja szerinti TEÁOR besorolás szerint történik. A hagyományos agrártevékenységen felül az Üzletszabályzat 2. mellékletében szerepel az erdészeti tevékenység, a húsfeldolgozás, a zöldség és gyümölcs feldolgozás, illetve további élelmiszeripari, nagykereskedelmi és állategészségügyi-ellátás is.

A konstrukcióval tehát fordulóponthoz érkezett az agrárfinanszírozás: a kezesség már nem csak mezőgazdasági vállalkozásoknak igényelhető, mi több, a készfizető kezesség igénybe vehető hitelhez, kölcsönhöz, hitelkerethez, többcélú hitelkeret garanciához, garanciakerethez, faktoringhoz,  illetve pénzügyi lízinghez is. A konstrukció részletei az AVHGA honlapján olvashatóak.

AVHGA krízis agrárgarancia program második szakaszának elemei
creditline.hu

Az élelmiszer ellátási láncok fenntartása kulcsfontosságú, hiszen az orosz-ukrán háború drasztikus áremelkedést indított el a globális piacokon, ezáltal jelentősen megdrágítva a gabona-, olajosnövény-, takarmány, – energia- és műtrágyapiaci termékeket. Az AVHGA új konstrukciójával  részben csillapíthatóak lesznek a jelenlegi válság hatásai. Emellett kiemelten fontos a hazai vállalkozások versenyképességének fenntartása, ami csakis beruházásokkal érhető el, így kiemelten szükséges ezek támogatása. A hitelfelvételi lehetőség biztosítását pedig a kezességvállalással biztosított és a támogatott kamat és kezességi díjjal rendelkező hitelek szolgálják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük