2024. június 13., csütörtök

CSOK büntetőkamat: Mikor és mennyit kell fizetni?

A CSOK büntetőkamatok drasztikussá váltak a jegybanki alapkamat fokozatos emelésével: a 10 millió forintos támogatás esetén az is elképzelhető, hogy majd 40 millió forint visszafizetése szükséges. A 3 gyermekes CSOK büntetőkamata a jegybanki alapkamat ötszöröse, így a kamatláb emelésekkel nagyban szigorodik a büntetés is.

Az alapkamat emelkedése jelentősen megdrágítja a CSOK büntetőkamatokat

A jegybanki alapkamat mértéke idén fokozatosan megemelkedett: az alapkamat jelenleg 10,75 %-os, ami drasztikusan megdrágíthatja a CSOK támogatás kamatát is. Ez olyan szintű növekedést jelent, hogy a legtöbb igénylő képtelen lenne a visszafizetésre. A magas kamat 225 ezer családot fenyeget, akik összesen 716 milliárd forint értékben igényelték a támogatást. A gyermekvállalási határidők azon családoknál jártak le, akik még 2016-ban vállaltak egy vagy két gyermeket, hiszen a globális járványhelyzet miatt az eredeti, 2020-ra kitűzött határidőt meghosszabbították.

A CSOK igénylés szabályai szerint

  • egy gyermek vállalása esetén a babának 4 éven belül kell megérkeznie,
  • két gyermek esetében 8 év,
  • míg az emelt összegű, 10 millió forintos CSOK támogatásnál 10 éven belül kell a gyermekeknek megszületni, függetlenül attól, hogy hány gyermeket vállalt az igénylő,
  • abban az esetben, ha nem teljesül a gyermekvállalási terv, akkor a meg nem született gyermek után kell visszafizetni a támogatás büntetőkamattal növelt összegét.

Azon támogatást igénylő családok esetében, ahol a gyermek nem érkezik meg a vállalt határidőn belül, akkor nemcsak a támogatás összegét kell visszafizetni, hanem a büntetőkamat mértékét is, ami igencsak brutális összeget jelenthet. A büntetés alapvetően a jegybanki alapkamattal egyenlő. A három gyermeknél igénybevehető emelt összegű CSOK esetében szem előtt kell tartani, hogy a fizetendő kamat mértéke az alapkamat ötszöröse.

A hazai kormányhivatalok nyilvántartásában jelenleg mindössze 50 olyan család van, akik kiestek a határidőből, így az eljárás akár visszafizetéssel is végződhet. Természetesen senkinek nem érdeke ezen családok “megbüntetése”, így a családügyi szakterület igyekszik egy olyan megoldást találni, ami mindenki számára méltányos.

CSOK büntetőkamatok vs alapkamatok

A megoldást a szabályozás átalakítása jelentené

A jelenlegi változó kamatkörnyezetben célszerű lenne a CSOK támogatásokhoz kapcsolódó szabályozás módosítása, ugyanis jelenleg az összes igénylő családnak szembe kell nézni azzal a veszéllyel, hogy a 10,75 %-ra növelt alapkamat ötszörösét szabhatják ki rájuk, ami fizetésképtelenséghez és csődhöz vezethet.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény bevezetésekor az alapkamat mértéke jóval alacsonyabb volt, így a támogatás igénylésekor a visszafizetési kockázat is kisebb volt. Ennek tükrében több család úgy is három gyermekre igényelte a támogatást, hogy nem vették biztosra a harmadik baba érkezését.

A jegybanki alapkamat felemelésével a potenciális büntetés mértéke is drasztikusan megemelkedett. A CSOK igénylése előtt érdemes alaposan átgondolni, hogy hány gyermeket szeretnénk és mekkora összegű támogatásra leszünk jogosultak. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a gyermekvállalás részbeni nem teljesítése esetén mekkora összeget és kamatot kell visszafizetni, hiszen ha nem tudunk megfelelni a feltételeknek, az hatalmas terhet jelenthet a családnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük