2024. június 16., vasárnap

A BNPL fellendítheti a magyar online kereskedelmet

Az első vedd meg most, fizess később, vagyis Buy Now, Pay Later (BNPL) fizetési szolgáltatások tavaly jelentek meg hazánkban. Az innovatív fizetési megoldás kedvez az online kereskedelemnek: a nemzetközi adatokból látható, hogy a késleltetett fizetési lehetőséggel élő fogyasztók többet vásárolnak, mint a tradicionális fizetést választó vevők. A Digitális Kereskedelmi Szövetség statisztikájából kiderül, hogy a magyar internetes vásárlók leginkább a szolgáltatások megrendelésekor preferálják a BNPL lehetőségét – tudható meg az IVSZ közleményéből.

Egyre többen vásárolnak online

A 2014 és 2019 közötti időszakban a hazai e-kereskedelem átlagos évi növekedése 16 százalékot tett ki. Ez 2020-ra 45 százalékot is meghaladó mértékben növekedett, így 2021 végére a forgalom már túlszárnyalta az 1200 milliárd forintos nagyságrendet is. Hazánkban kimondottan jelentős az online vásárlók aránya: a 6,5 millió felnőtt korú lakosságból 5,1 millió fő szokott interneten keresztül vásárolni.

BNPL népszerűsége

A nemzetközi tendenciákat látva az IVSZ olyan várakozásokkal rendelkezik, miszerint a koronavírus-járvány utáni következő fellendülést a BNPL szolgáltatások széleskörű elterjedése jelentheti.

A BNPL és az online kereskedelem kapcsolata

A GKID nemrégiben végzett piackutatásának eredményeiből kiderül, hogy Magyarországon 10 főből négy aktív internetes vásárló venne igénybe olyan fizetési szolgáltatást, amivel többletköltségektől mentesen vásárolhatnak online műszaki és egyéb tartós fogyasztási cikkeket,  illetve ahol a fizetés a vásárlást követőentöbb, egyenlő részletben történik.

A késleltetett fizetési megoldások iránti nyitottság azonban még ennél is magasabb, 50 százalékos az online rendelt szolgáltatások (például orvosi vizsgálat, belépőjegy-vásárlás, szállásfoglalás) körében.

“Fontos kiemelni, hogy míg a hagyományos hitelkonstrukciókkal szemben a fiatalabb vásárlók elutasítók, addig a vásárlási folyamatba teljesen belesimuló, “pár kattintásos” BNPL megoldásokra kifejezetten nyitottak”

magyarázta a hazai eredményeket Madar Norbert, a DKSZ társalapítója és egyben a GKID piackutató vezető tanácsadója.

A BNPL lehetőségét biztosító webáruházak a fogyasztóknak nagyobb fizetési szabadságot tesznek lehetővé, a nemzetközi trendek alapján a rendelések átlagos értéke akár 45 százalékkal is bővülhet, miközben az online boltok konverziós arányát átlagosan 35 százalékkal növelheti. 

Más előnye is van!

A BNPL megoldások, illetve az utódja, a “Próbáld ki, mielőtt megveszed” nemcsak a vásárlóknak kedveznek, hanem a webshopoknak is, ugyanis az átlagos visszaküldési aránya az iparági 20 százalékhoz képest 5,4 százalékra esik vissza.

Az Adobe Analytics Amerikában készült legújabb kutatásából kiderül, hogy az elmúlt egy évben növekedett a BNPL szolgáltatások igénybevétele, amelyet leginkább a megélhetési válság indokolt. A legnépszerűbb halasztott fizetéssel vásárolt termékeket az élelmiszerek és a lakberendezési cikkek jelentik. Az eredményekre lehetett számítani, ugyanis a bizonytalan gazdasági helyzet és a magas infláció miatt a késleltetett fizetés hatalmas segítséget jelent a vásárlások finanszírozásában. Idén februárig az online élelmiszerüzletek 40 százalékos növekedést tapasztaltak a BNPL megrendelések arányában, viszont a lakberendezési cikkek körében is magas, 38 százalékos növekedés ment végbe.

“Mivel csak néhány hónapja jelentek meg az első szolgáltatók, a magyar felhasználók körében még nem túl ismertek a BNPL-szolgáltatások, de az IVSZ szerint az elkövetkező években jelentős hatást gyakorolnak majd a fintech szektor fejlődésére és a hazai e-kereskedelemre – különösen a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági klímában. Fontosnak tartjuk, hogy a szolgáltatók és kereskedők már a “vedd most, fizess később” szolgáltatások bevezetésekor fordítsanak minél nagyobb figyelmet a felhasználók edukációjára, hogy elejét vehessük annak, hogy a BNPL esetében is hasonló stigma alakuljon ki, amely tapasztalataink szerint Magyarországon a hitelezés kapcsán még mindig jelen van” – ismertette az IVSZ várakozásait a szövetség főtitkára, Tajthy Krisztina.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük