2024. június 13., csütörtök

Drágult a gáz!

A tavaly kitört orosz-ukrán háború következtében rendkívül megdrágult az energia a piacokon, hiszen pl. Európa több országába is Oroszországból érkezik a gáz, és a háború tiltakozásaként szerettek volna elhatárolódni az orosz gáztól. A drágulás mind a lakosságot, mind a vállalati szektort igen erősen érintette. Nyilvánvaló, hogy a vállalati szektor valamelyest könnyebb tud alkalmazkodni, ugyanis a létszükségletű javak esetében be tudja építeni az árába, hiszen az hiába drágul, a lakosság akkor is meg fogja vásárolni (pl. élelmiszer). A magyar Kormány azt a megoldást találta a legmegfelelőbbnek, hogy a lakosság részére továbbra is a régi – csökkentett – áron biztosítja az energiát (nyilvánvaló egy meghatározott mértékéig, amely szükséges a megélhetéshez), azonban a vállalati szektorban szereplő felhasználók piaci áron tudják csak megvásárolni. Ez szintén egy igen erős inflációgerjesztő hatás volt, amely végső soron a lakosságon csappant, ugyanis a drágább kenyeret neki kell megvenni, vagyis a kenyérbe beépített energia árak emelkedését a vállalkozó – ahogy csak tudja – „tovább terheli” a fogyasztóra, azonban persze ezt nem minden vállalkozó tudta megtenni, hiszen a fogyasztónak át kellett gondolnia a döntését és elképzelhető, hogy helyettesítő terméket keresett, vagy teljesen elhagyta az adott terméket.

Az indulás

A következő ábrán jól látható az előbb említett emelkedés, viszont az is, hogy azt követően igen jelentős árcsökkenés zajlott le a tőzsdén a holland gáz esetében.

1.ábra: A holland ttf gáz ára (euro-megawatt/óra) 2021. szeptembertől 2023 augusztus 24-ig.

gázárak alakulása 2022-2023 között

forrás: olajár. hu, saját szerkesztés

Látjuk, hogy a holland gáz már 2021. ősz-tél időszakban elért egy kimagasló pontot az akkori helyzethez képest, vagyis a szeptemberi 50 körüli értékről októberben 115, majd decemberben közel 180-as értékre növekedett, amely brutális drágulást jelent, hiszen több, mint háromszorosa a néhány hónappal azelőtti értékhez képest. Látszik viszont az is, hogy a legmagasabb pontok nem tartottak hosszú ideig (mind a három kiemelkedő esetben látjuk), vagyis erősen látszik, hogy a piac a külső tényezőket árazta be ennyire, hiszen amint azok elmúltak (pl. a háború kapcsán egy rendkívüli hír), akkor az ár is „normalizálódott” az akkori értékekhez képest. A legmagasabb értéke 2022. szeptemberében volt, amikor is majdnem elérte a 350 eurós árat, vagyis hétszer drágább volt, mint egy évvel ezelőtt szeptemberben. Most képzeljük el azt, hogy a lakosság esetében hogyan csapódhatna le egy ilyen piaci történés, amely eredményeképpen az otthon fogyasztott gáz ára havonta hétszerese az eddiginek.
Viszont az ábrából az is kivehető, hogy 2023. január után kezdett normalizálódni a piac, és a jelenlegi 32 eurós értéke még kedvezőbb, mint a két évvel ezelőtti. A kérdés az, hogy ez miként fogja befolyásolni az inflációt, vagyis, hogy a vállalati szektor ezt a csökkenést át fogja vinni a termékek áraiba, vagy úgy van vele, hogy marad és ezzel próbálja pótolni az utóbbi 1-2 év kiesett profitot.

Napjainkban

  1. ábra: A holland ttf gáz ára (euro-megawatt/óra) 2023. június 20-tól augusztus 24-ig.

forrás: olajár. hu, saját szerkesztés

Az előbb bemutatott hosszabb távú vizsgálat után, most nézzük, hogy napjainkban hogyan alakul a holland ttf gáz ára a tőzsdén. Július 17-hez képest folyamatosan emelkedett akként, hogy az indulási 25,5 euró körüli árról 42,5 euróra növekedett, vagyis 40%-kal növekedett nem egészen másfél hónap alatt.

Összefoglalva

Láttuk, hogy az utóbbi 1-2 évben a gáz tőzsdei ára igen ingadozó, amely nyilván az orosz-ukrán háború kapcsán kikerült híreket és információkat árazza be. Azonban az is jól látható, hogy az utóbbi 1-2 évet jellemző áraknak vége, és a piac igyekszik visszaállni az előtte lévő kerékvágásba, azonban a kérdés az, hogy a vevők ezen árcsökkenést mennyire fogják beépíteni az áraikba. Viszont a mostani 40%-os emelkedés – az alacsonyabb induló érték miatt – nem számít akkora „emelkedésnek, mintha a 100 eurós rétékről nőtt volna 140-re. De az is igaz, hogy az említett utóbbi 1-2 éves gázár körüli történések miatt a lakosság és a piac egy 40%-os áremelkedést hajlamos lehet rosszul értékelni és téves beárazni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük