2024. április 23., kedd

Az ingatlan sokkal drágább Magyarországon

A legtöbb fiatal számára a saját ingatlan csak egy álom, amelyre évtizedekig tarthat a megtakarítás.

A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint Magyarországon az egekbe szöknek az ingatlan-árak, szigorodnak a hitelezési szabályok, a kormány pedig szigorítja a családi pótlékot, pedig a fiataloknak általában 10 évig kell spórolniuk, hogy összegyűjtsék a jelzáloghitelhez szükséges tőkét.

A magyarországi ingatlan-árak az EU-ban a leggyorsabb ütemben emelkednek, 2015 óta 256 százalékkal. A legtöbb nyugat-európai országban a lakásárak a 2015-ös árak 100-150 százalékán állnak.

Magyarországon a saját lakásban élők aránya nagyon magas, 92%, a bérlés pedig nagyon drága.

A legtöbb diák számára az ingatlan bérlés csak egy álom lesz

Az albérletpiacon az árak fokozatosan emelkednek, nyár végére az átlagos bérleti díj eléri a 200 ezer forintot.

A fiatalok számára szinte lehetetlen örökség vagy pénzösszeg nélkül megtakarítani – az MNB jelenleg legalább 20%-os önrészt követel meg a lakásvásárláshoz, de a fiataloknak általában olyan előzetes költségeket kell kifizetniük, mint a jutalékok, jogi és ügynöki díjak, hogy megvehessék a kívánt ingatlant. Így legalább 25 százalékkal kell rendelkezniük az ingatlan megvásárlásához.

konyha belső

Forrás: Pixabay

Az első lakásukat Magyarországon vásárló fiatalokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többi jelzáloghitelesre. Ökölszabályként azonban elmondható, hogy minél korábban vállal gyermeket egy fiatal, annál korábban engedheti meg magának a biztonságos lakást.

A jegybank szakértői intézkedéseket is javasoltak a helyzet enyhítésére. Lehetőség van a fiatal lakásvásárlók saját tőkeigényének csökkentésére. Ez annak köszönhető, hogy ha a hitel és a saját tőke aránya 5-10 százalékponttal nő, akkor a saját tőke bevonásának ideje a felére vagy akár többre is csökkenthető. A hitelek törlesztőrészleteire vonatkozó szabályokat is lehetne enyhíteni, mivel a fiatalok általában többet keresnek, ahogy a munkaerőpiacon tapasztalatot szereznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük