2024. április 25., csütörtök

A panziókat vitte csődbe a rezsi, nem pedig a wellness szállodákat

Bár mindenki leginkább az wellness szállodák növekvő energiaszámlái miatt aggódik, végső soron a kisebb panziók azok, amelyek nem tudnak megbirkózni az emelkedő energiaszámlákkal. A panziók száma idén januárban 120-szal csökkent a tavaly januárhoz képest. Mostanra 45 szálloda zárt be, és 120 panzió döntött úgy, hogy ideiglenesen vagy véglegesen bezár. Legutóbb a koronavírus okozta kényszerű bezárások idején volt ilyen kevés panzió.

KSH: a panziókat érintette a legjobban a válság

A Központi Statisztikai Hivatal januári adatai azt mutatják, hogy nem a nagy szállodákat, hanem a kevésbé tőkeerőseket, elsősorban a családi panziókat érintette a válság. Az előző év januárjához képest idén januárban 120-szal csökkent a panziók száma, 2022 januárjában 979 panzió működött, szemben az idei januári 859-cel. Legutóbb a koronavírus okozta kényszerű bezárások idején volt ennyire kevés panzió. Tavaly ősszel a hírek is egyre gyakrabban jelezték, hogy az infláció és a rezsiköltségek miatt a szállodák 20-25%-a bezárhat. Nem sokan beszélnek a panziókról, pedig több panzió van az országban, mint szálloda.

A januári statisztikák szerint a szállodák és a panziók száma nagyon közel áll egymáshoz. Recesszió ide vagy oda, 150-200-zal több panzió van az országban, mint szálloda. Tavaly januárban például a statisztikák szerint 979 panzió és 855 szálloda működött, de a szállodák száma csak 810-re csökkent, míg a panziók száma 859 volt, így a különbség 49-re csökkent, ami negatív rekord. Ez azt jelenti, hogy tavaly januárhoz képest most 45 szálloda zárt be, ami a rezsiköltségek növekedése miatt nagyrészt várható volt, és 120 panzió döntött az ideiglenes vagy végleges bezárás mellett. A kiadható szobák száma is csökkent, 10 708-ról 10 000 szoba alá, ami szintén a recessziós helyzetet tükrözi.

Mentőcsomag a turisztikának

Természetesen az Orbán-kormány december végén látványos és merész mentőcsomagot jelentett be a turisztikai ágazat számára. A már korábban 150 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett, az energiaköltségeket és a feldolgozóipari kkv-k beruházásait támogató program mostantól a turisztikai szolgáltatókra is vonatkozik. Mintegy 16 ezer vendéglátóhely és 4500 szállásadó vállalkozás lesz jogosult a támogatásra. A január végi adatok szerint azonban csak 200 élelmiszer- és szálláshely-szolgáltató vállalkozás igényelte az általános támogatást.

A program keretében az érdeklődő mikro-, kis- és középvállalkozások a turizmusban működő vállalkozások azonnali, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, amely a gáz, a villamos energia és a helyiségek fűtése 2023 januárjától márciusáig tartó időszakban a számlákkal igazolt, előző évhez mért havi átlagos áremelkedés legfeljebb 50%-át teszi ki. Azok a szállodák és panziók azonban, amelyek úgy döntenek, hogy januárban bezárnak, nem jogosultak a támogatásra, mivel villanyszámlájuk ugyanannyi marad, mint tavaly, amikor nem működtek.

A szállodák több vendéget fogadnak

Ne feledjük, hogy a koronavírus idején a szállodáknak a kormány a foglalások költségének 80%-át térítette meg. Ennek feltétele az volt, hogy nem bocsátottak el alkalmazottakat. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ szerint akkoriban 34.000 szálloda volt az országban, és ebből 11 000-et támogattak.

2022 januárjához képest 18%-kal nőtt a látogatók és a vendégéjszakák száma:

  • a belföldi vendégéjszakák száma 6,2%-kal,
  • míg a külföldi vendégéjszakák száma 34%-kal nőtt,
  • a teljes bruttó árbevétel mintegy 32 milliárd forintot tett ki, ami folyó áron 55%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük