2024. július 25., csütörtök

6 milliárdos támogatás érkezik a gabonaválság miatt

Az Európai Bizottság mintegy 16 millió euró, azaz körülbelül 5 968 milliárd forint támogatást biztosít a hazai termelők számára. Ennek az a célja, hogy kompenzálja őket valamelyest az ukrán gabonaimport miatti piaci nehézségek leküzdésében – nyilatkozta az agrárminiszter, Nagy István Luxemburgban. A tárcavezető azt is elárulta, hogy az Európai Unió 100 millió eurós támogatást nyújt annak az öt frontországnak, akik hozzájárultak az európai piacok védelméhez az olcsó ukrán gabona okozta problémáktól. Az orosz-ukrán háború számos problémát okozott már: többek között ilyen az energiaválság, az orosz export-import visszaesése vagy éppen a “szankciós inflációként” emlegetett magas áremelkedési ütem.

A támogatás tényleg megérdemelt 

A támogatás mindenképpen jó hír, még akkor is, ha azt nem éppen a várakozások szerint szavazta meg a Bizottság. A pénzügyi kompenzáció az Ukrajnával határos, így a háborús gabonakivitellel leginkább terhelt kelet-európai tagállamokban eltérően alakul:

  • Bulgáriának 9,77 millió euró,
  • Magyarországnak 15,93 millió euró,
  • Lengyelországnak 39,33 millió euró,
  • Romániának 29,73 millió euró,
  • Szlovákiának pedig 5,24 millió euró jár.

Ugyanakkor a gabonaimport tilalmát az érintett országoknak szeptember 15-én fel kell számolniuk.

Nagy István visszaemlékezett, hogy ez nem volt egy egyszerű feladat, ugyanis nemzeti szinten kellett először színre lépni, hogy nemzetközi szinten is felismerjék, hogy mekkora kockázatot jelentett az olcsón importált gabona. Az Agrárminisztérium azt is hangsúlyozta, hogy a probléma megelőzéséhez az öt frontország összefogására volt szükség.

gabona támogatás

Az egységes fellépés hatására kezdték meg a probléma kivizsgálását és a közös, európai szintű megoldás keresését, hogy megvédjék a gazdákat és az európai belső piacokat. Az uniós döntésnek köszönhetően így már jogszabályon keresztül óvható meg a magyar gazdaság – fejtette ki Nagy István.

Az Európai Bizottság mintegy 16 millió euró, vagyis körülbelül 5,968 milliárd forint támogatást nyújt a magyar termelőknek az ukrán gabonaimportból fakadó piaci nehézségek kezeléséhez.

A forrás a károkat hivatott enyhíteni

Az agrárminiszter azt is kiemelte, hogy a tárgyalásokat arra alapozták, hogy az Európai Unió a gabonaimport miatti károk kompenzálására hozzon létre egy alapot. Erre ad most a Bizottság 100 millió euró összegű támogatást. Nagy István hangsúlyozta, hogy hatalmas eredményeknek számít, hogy a hazai gazdák is 15,93 millió eurós összegben jutnak támogatáshoz a raktározási költségeik és az eladatlan készleteik révén keletkezett károk mérséklésére. A támogatás azt szemlélteti, hogy célszerű összefogni és együttműködni más országokkal.

A tárcavezető úgy gondolja, hogy az Európai Bizottság döntése a támogatásról egyértelműen azt igazolja, hogy az érintett országoknak érdemes volt az érdekei mellett kiállni. Még ha nem is egy hatalmas összeggel, de a Bizottság ezzel belátta, hogy a tagországok gazdálkodói jelentős nehézségekkel néznek szembe, amiket csillapítani kell – fejtette ki a miniszter.

A támogatás viszonylag gyorsan, akár néhány héten belül megérkezhet Brüsszelből. A közel 16 millió eurós pénzügyi támogatás az ukrán gabona behozatal következtében károsult magyar gazdáknak jár, miután a tagországok jóváhagyták Magyarország kivételével Bulgáriának, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának megítélt 100 millió eurós támogatási csomagot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük