2024. április 25., csütörtök

Tokenizált bankbetét? Nemsokára eljön az ideje

A Mastercard törekvéseiből egyértelműen látható, hogy a blokklánc technológia meghatározó szereplői közé igyekszik betörni. Ennek köszönhetően már ebben az évben várható a Multi-Token Network (MTN) béta verziója. A Mastercard kripto- és blokklánc-termékekért felelős vezetője, Raj Dhamodharan tette közzé a hírt, miszerint az MTN tesztkörnyezetként fog funkcionálni a kísérleti applikációk és felhasználási esetek megalkotásához pénzügyi intézmények, fintech vállalatok és központi bankok számára.

Sok még az ismeretlen tényező az egyenletben

Figyelembe véve azt, hogy a rendszer most még csak a bétateszt fázisában sok, számos kérdést vet fel. A Mastercard elképzelései alapján a Multi-Token Network (MTN) egy közvetítő rétegként fog majd szolgálni a különféle publikus blokklánc szolgáltatások, digitális eszközök, illetve a tradicionális kártyarendszer funkciói között.

A bétateszt első felhasználási módozatai nem irányulnak a kriptovalutákra, ugyanis továbbra is hatalmas potenciál rejlik az egyes banki folyamatok tokenizációjában is. Ennek megfelelően az MTN tehát először is a hagyományos banki folyamatok és tokenizációban lévő lehetőségek között hivatott összeköttetést létrehozni. Idővel pedig újabb tokenizációs szolgáltatásokat tehet elérhetővé, ide sorolva többek között a fizikai világ digitális lenyomatainak tranzakcióit (lásd NFT).

A tokenizáct bankbetét lehet az első belépő

A Mastercard újításának sikeressége nagyban függ attól, hogy a fejlesztők figyelmét mennyire fogja felhívni a kártyatársaság blokkláncán való építkezés lehetősége. Ezt a cég úgy pozícionált, hogy átalakítsa a fizetési funkciókat.

A Mastercard meghirdette a jelentkezési lehetőséget az MTN Innovation Sprint kezdeményezéshez, ahova azokat a csapatokat válogatják be, akik hozzáférést kapnak az MTN képességeihez, így elindíthatják a platformon a fejlesztéseiket. Ettől pedig azt remélik, hogy felkelti a piac szereplőinek figyelmét. A fejlesztőket arra igyekszik a cég motiválni, hogy a Mastercard blokkláncán – ami az Ethereumon alapul –, fejlesszenek ki alkalmazásokat.

Mastercard újdonság

Dhamodharan úgy gondolja, hogy ezeknek az alkalmazásoknak az első kezdeményezését a „tokenizált bankbetét” jelenti majd. A tokenizált bankbetét egyre inkább teret nyer a nemzetközi jegybankok és azon jelentősebb kereskedelmi bankok körében, mint a JPMorgan Chase.

Miben más a Mastercard megoldása, mint a többi blockchain szolgáltatás?

Magától értetődő lehet a válasz, hogy a Mastercard, mint kártyakibocsátó és mint hagyományos banki partner teljes szabályoknak való megfelelésre (pénzmosás elleni intézkedések, Know Your Customer) és felhasználó biztonságra törekedik. Értelemszerűen az ilyen jellegű innováció össze fog fonódni a jegybanki digitális pénzek (CBDC) befutásával is. Dhamodharan az újítással kapcsolatban azt is megosztotta, hogy a cég tranzakció ellenőrző módszerét, a Mastercard Crypto Credential-t is alkalmazni fogja.

Az eszközt a bevezetésekor oly módon tervezték, hogy a pénztárca-címek megosztásához fedőneveket társítson, mialatt metaadatokra építi a pénztárca bizonyos fontosabb jellemzőinek meghatározását. Természetesen a kártyakibocsátó igyekszik elkerülni a nem kívánt tranzakciók bekövetkezését is.

A Mastercard által kiadott közlemény kiemelte a biztonságot, valamint a „tokenek és eszközök biztonságos átutalásának” fontosságát. Ez a törékenység, vagyis a márciusi 200 millió dolláros Euler hack és a 160 millió dolláros Wintermute hack következtében kerültek előtérbe. Ezen felül a kártyakibocsátó cég több kriptotőzsdével – Binance, Bit2Me, Bitso és Bybit – is partnerséget kötött olyan betéti vagy prepaid kártyák kibocsátására, amelyek az ügyfelek számára lehetőséget teremtenek a digitális fizetőeszközökkel való széleskörű fizetéshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük