2024. július 25., csütörtök

12,25%-os kamat – itt a Lightyear kiemelkedő ajánlata

A hazai technológiai vállalkozások létrejöttét és fejlődését, illetve a magyar startup közösség megerősítését támogató Startup Hungary megrendezésével zajlott le a legújabb “fireside chat” Martin Sokk, a Lightyear társalapítójának és vezérigazgatójának részvételével. A Lightyear egy olyan alkalmazás, amely lehetőséget nyújt a legnagyobb nemzetközi részvénypiacokhoz való hozzáféréshez és ETF-kereskedelemhez.

Már Magyarországon is elérhető a Lightyear

Körülbelül egy hónapja annak, hogy a magyarok számára is elérhető a Lightyear, ami többdevizás számlát és kereskedést kínál az ügyfeleknek. Nemcsak forintban gyűjtögethetünk és tarthatjuk megtakarításainkat, hanem akár dollárban, euróban vagy fontban is, így könnyedén befektethetünk a világ piacaira akár pénzünk átváltása nélkül.

Amennyiben devizát váltanánk, akkor is kedvező ajánlatot biztosít a Lightyear: a konverzióért csupán 0,35 százalékos díjat számol fel. Az applikáció minden unióban végbemenő ügyletet követően egy eurós díjat számol fel, míg az egyesült királyságbeli ügyletek után pedig 1 fontot. Az amerikai értékpapírokkal való tranzaktálás során a díj 0,1 százalékban van meghatározta, maximális díja pedig mindössze 1 dollár lehet.

A Lightyear szintén hatalmas előnye, hogy lehetőséget nyújt az ügyfeleknek töredékrészvények vásárlására. Mindemellett az ETF-ek (Exchange Traded Fund – Tőzsdén Kereskedett Alap) vásárlása is díjmentesen lehetséges.

A széleskörű befektetési lehetőségek és alacsonyak díjak mellett viszont rossz hír, hogy az alkalmazásnál nem elérhető a TBSZ (Tartós Befektetési Számla). Habár már megkezdődött a termék kifejlesztése, még nem közöltek arra vonatkozóan információt, hogy ez mikor kerül majd bevezetésre. Addig viszont nem szabad elfelejteni, hogy az ügyletek során kamatadó fizetési kötelezettség keletkezhet.

Lightyear alkalmazás

A Lightyear egyik legnagyobb előnye a magyar ügyfélkör számára a 12,25 százalékos kamat, ami az applikációban be nem fektetett pénzösszegre vonatkozik. Hasonlóan kedvező

  • a dollárra járó 4,25 százalékos,
  • az euró utáni 2,5 százalékos és
  • a font után járó 3,75 százalékos kamat is.

Miért olyan kiemelkedő az alkalmazás?

Az olyan applikációk, mint a Lightyear valóban hiánypótlóak a piacon, ugyanis az előadás alapján a magyar lakosságon belül csupán 12 százaléknak van valamilyen befektetése. Ez még az uniós átlaghoz képest is alacsony, ami 15 százalék. Ugyanakkor Amerikában a lakosok fele rendelkezik befektetéssel. Ebből is látható, hogy a megtakarítások és pénzügyek területén még van hova fejlődni.

A Lightyear oldalán olvasható, hogy az applikáció három olyan óriási problémát orvosol, amelyekkel az európai felhasználók szembesülnek, amikor nemzetközi piacokon fektetnek be: ez

  • a drága és átláthatatlan díjak,
  • a korlátozott hozzáférés a piacokhoz és
  • a korlátozott információ és tudás.

A Lightyear alkalmazása pontosabban ebben nyújt segítséget. Mindenki számára ajánlott, ugyanis használata kimondottan egyszerű és egyértelmű. Már a regisztráció és azonosítás folyamata is kimondottan gyorsnak és egyszerűnek számít amellett, hogy az egész digitálisan megy végbe.

Martin Sokk a kérdésekre reagálva úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon a cég az észt pénzügyi felügyelet engedélye alapján tevékenykedik. Ez azt jelenti, hogy a hazai ügyfelekre az észt befektető-védelmi szabályok alkalmazandóak. Ennek tükrében tehát a kártalanítás 20 000 eurós összeghatárig (mintegy 7,5 millió forintig) érvényes.

A vezérigazgató előadásában azt is elmondta, hogy a kriptovaluta befektetés is figyelemre méltó terület, azonban a piac viszonylag kis mérete révén nem fejlesztenek kripto szolgáltatásokat. A cég eddigi tapasztalatai alapján, habár sokan vannak, akik kriptoznak, ez még most csak a portófliójuk kisebb arányában van jelen.

A Lightyear applikációja letölhető az App Store-ból és a Google Play-ből egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük