2024. július 20., szombat

Hogyan hat az alapkamat csökkentés a hitelekre?

A jegybank február végi kamatdöntő ülése alapján 9,0%-ra csökkentette a jegybanki alapkamat mértékét. Ezzel kapcsolatban pedig mindenkit az érdekel, hogy hogyan hat ez a hitelek kamatira? Az látszik körvonalazódni, hogy a támogatott kölcsönökre lesz a lépésnek pozitív hatása. Nézzük meg alaposabban is, hogy mire számíthatunk a közeljövőben!

Milyen hatása lesz a jegybanki alapkamat csökkentésének?

A meglévő hiteleknél nem sok jóra számíthatunk

Értelemszerűen a végig fix kamatozású hitelek esetében a jegybanki alapkamat csökkentésének semmilyen hatása sem fog érződni. Ez azért szomorú, mert a legtöbb személyi kölcsön ide sorolható, de jelzáloghitelek jelentős része ebbe a kategóriába tartozik. A hosszú kamatperiódusú lakáshitelek esetében a kamat csakis a kamatfixálás lejáratakor, vagyis a kamatfordulókor változtatható meg. Ez pedig az akkori feltételek szerint történhet, vagyis ha pont most lesz a fordulópont, akkor számíthatunk csak az alapkamat vágás jótékony hatására.

A legjelentősebb hatás azoknál a hiteleknél várható, amelyeknek gyorsan változik a kamata. Ide sorolhatóak például a változó kamatozású jelzáloghitelek. Ezeknek a hiteleknek a kamata jellemzően a BUBOR alakulásához kapcsolódik, amiben a jegybanki alapkamat csökkenése igazán gyorsan tükröződhet. Ugyanakkor hiába az öröm, hiszen az átárazódást a kamatstop megakadályozza. Ez tehát azt jelenti, hogy a jogszabály szerint ezeknek a hiteleknek a kamata nem éri el a piaci szintet, vagyis a jegybanki alapkamat mérséklése a kamatot nem befolyásolja.

Az új hitelek esetében sincs túl sok remény

Az újonnan megkötött hitelszerződések általában hosszú időre fixált kamatra szólnak. Az ilyen hitelek esetében az induló kamatot csupán kissé befolyásolja az alapkamat csökkenése, sokkal inkább a hosszú pénzpiaci hozamok határozzák meg. Ide sorolható például a BIRS, ami megmutatja, hogy a pénzintézetek milyen feltételek mellett nyújtanának hitelt egymásnak hosszú futamidőre. Ezekre a mutatókra pedig csak közvetetten hat a kamatvágás.

Más tényezők pedig erőteljesen igyekeznek az azonnali kamatcsökkentést meggátolni, többek között ilyen a nemzetközi hozamok alakulása is. Az amerikai és a német 10 éves állampapírhozam is kissé növekedett: az előbbi a 2023. év végi 4%-ról 4,28%-ig, az utóbbi 1,9%-ról 2,467%-ra ugrott. Ennek eredményeképpen a magyar pénzpiaci- és állampapír hozamoknak is meg kell tartaniuk jelenlegi szintjüket, ellenkező esetben visszaeshet a sármjuk a külföldi befektetési lehetőségekkel szemben.

Az önkéntes kamatplafon januári csökkentése 8,5%-ról 7,3%-ra csökkentette a lakáshitelek THM értékének felső korlátját. A bankok nagyobb része ezt meglépte, így a jegybanki alapkamat csökkenésére feltehetőleg nem fognak most reagálni. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a bankok sokkal kedvezőbb ajánlatokkal kecsegtetnek, mint 2023 őszén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük