2024. június 13., csütörtök

Hitel-törlesztési nehézségek: áthidaló megoldások

Ha fizetési nehézségei vannak, a hitelező értékeli az Ön pénzügyi helyzetét, és dönt arról, hogy módosítja-e a hitel-szerződést. Ezért nagyon fontos, hogy minden kért információt és nyilatkozatot megadjon.

A hitelezők különböző áthidaló hitel-konstrukciókat és megoldásokat kínálnak, például az alábbiakat, néha több megoldás elemeit kombinálva

Áthidaló megoldások fizetési nehézségek esetén
– A törlesztőrészlet összegének átmeneti csökkentése
– A futamidő meghosszabbítása
– Moratórium: a tőketörlesztésre vonatkozó türelmi idő
– Hátralékok tőkésítése
– Devizahitelek vagy deviza alapú hitelek forinthitelre történő átváltása
Forrás: creditline.hu

Áthidaló megoldások a hitel fizetésének nehézségei esetén

A törlesztőrészlet összegének átmeneti csökkentése

Ha átmeneti fizetési problémái vannak, bizonyos időre csökkentheti a törlesztőrészlet összegét. Ebben az esetben a szerződési feltételektől függően az eredeti törlesztőrészlet és a csökkentett törlesztőrészlet közötti különbözetet vagy a törlesztőrészlet átmenetileg meg nem fizetett kamatrészét később hozzáadják a tartozáshoz, így az átmeneti időszak után a törlesztőrészlet összege magasabb lehet, mint az eredeti törlesztőrészlet összege.

A futamidő meghosszabbítása

A futamidő meghosszabbítása lehetővé teszi a törlesztőrészletek csökkentését, miközben az egyéb feltételek változatlanok maradnak. Ez azt is jelenti, hogy a hitel törlesztése az eredetileg tervezettnél hosszabb ideig történik, ami magasabb kamatköltséget eredményez, így összességében a hitel visszafizetése az eredetinél magasabb összegben történik.

A jelzálog-hitel futamideje egyszeri alkalommal legfeljebb öt évvel ingyenesen meghosszabbítható, és a pénzintézetek ezt nem tagadhatják meg, kivéve, ha nyomós okok, például életkori korlátozások állnak fenn.

Moratórium: a tőketörlesztésre vonatkozó türelmi idő

Hasonló a korábbi rendszerhez, de ebben az esetben csak a kamatot és a költségeket kell átmenetileg megfizetni. A tőketörlesztés a türelmi idő lejárta után történik. A türelmi idő alatt a tőkeegyenleg változatlan marad.

Hátralékok tőkésítése

Ha Ön fizetőképes, a hitelezője az Ön hozzájárulásával növelheti a tartozását a már lejárt, késedelmes tartozás összegével. Ez növeli az Ön havi törlesztőrészleteit, de a késedelmes összegre nem számítanak fel késedelmi kamatot, és nem kell azonnal megfizetnie a késedelmes összeget.

Devizahitelek vagy deviza alapú hitelek forinthitelre történő átváltása

A hitelezők megállapodás esetén engedélyezhetik a devizahitelek vagy deviza alapú hitelek forintadóssággá történő átváltását. Az árfolyamveszteségek mértékét figyelembe kell venni, de az átváltás megszünteti az árfolyam-ingadozással járó bizonytalanságot. A magasabb kamatlábak lehetősége azonban továbbra is fennáll.

Ne feledje! A hitelezők a fent felsoroltaktól eltérő konstrukciókat is kínálhatnak, ezért mindig érdeklődjön náluk.

malacpersely

Forrás: Pixabay

Jelentkezzen szociális támogatásért

Tájékozódjon az elérhető állami és önkormányzati szociális programokról munkanélküliség, tartós egészségügyi problémák vagy fizetési nehézségek esetén. További információkat az önkormányzatoknál és megyei Kormányhivatalok Munkaügyi Központjaitól kaphat.

Hitel-könnyítés: Használja ki a jogszabályok által biztosított lehetőségeket

Bizonyos esetekben létezhetnek jogszabályban előírt fizetéskönnyítési rendszerek, a részletekről érdeklődjön hitelezőjénél.

Elszámolási szabályok

Hacsak a hitelező az Önnel kötött megállapodásában nem mondott le erről, a késedelmes fizetést követő elszámolás általában a következőképpen történik:

  • A fizetés először a fenti költségekre megy
  • Ezt követik a késedelmi kamatok és a kamatok.
  • Végül a késedelmes tőketörlesztést veszik figyelembe.

Ne feledje! A késedelmes fizetések, a kapcsolódó díjak és az elszámolási szabályok halmozódása miatt az adósság egyre nőhet és nőhet. Ezért fontos, hogy minél többet fizessen, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy jogosult legyen az áthidaló megoldásra.

A hitel fizetésének késedelméért fizetnie kell

Ha egy fizetés késik, büntetéseket, késedelmi kamatot és egyéb díjakat kell fizetni. A késedelmes fizetések fő költsége a késedelmi kamat, amíg a késedelmes összeget vissza nem fizetik. A késedelmi kamat mértéke változó lehet, és általában a központi bank alapkamata alapján számítják ki. Az aktuális kamatlábat a hitelező felszólításában vagy a hitelező levelében közlik, a maximális kamatlábat pedig törvény határozza meg. A további késedelmi díjak az egyes hitelezők intézkedéseiért felszámított díjak. Tipikus példák erre a felszólítási díjak és az adós hitelképességének értékeléséért felszámított díjak. A pontos összeget a hitelezőnél kell ellenőrizni.

Ha az áthidaló megállapodás szerződésmódosítást igényel, a szerződésmódosítási díj és a kapcsolódó közjegyzői költségek jelentősek lehetnek. Ha a hitelező bírósági vagy végrehajtási eljárást kezdeményez a hitel behajtásának kikényszerítése érdekében, a közjegyzői és végrehajtási eljárásokkal kapcsolatban jelentős további költségek merülnek fel. Próbálja meg elkerülni a bírósági eljárást a hitelezővel való megegyezéssel.

A hitel információs rendszer: KHR nyilvántartás

A hátralék miatt, ha Ön több mint 90 napos fizetési késedelemben van (a havi minimálbér összegét meghaladóan), a hitelezője elküldi a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) a hátralékra vonatkozó információkat. Ha ezután hitelt vesz fel, az Ön adatai az értesítés időpontjától számított 10 évig megoszthatók egy másik hitelezővel.

A hitelezőknek értesíteniük kell Önt az információknak a KHR-be történő továbbítása előtt és után. Ha Ön rendezi a késedelmes tartozását, a KHR a rendezés időpontját követő egy év elteltével törli a késedelmet.

Ennek eredményeképpen, amíg a KHR-ben késedelmes vagy nemteljesítő tartozásként szerepel, addig nem kaphat hitelt, vagy csak szigorúbb feltételekkel kaphat hitelt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük