2024. június 13., csütörtök

Egyes hitelkockázatokat helytelenül értékelt a MagNet Bank

Az MNB összesen 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra a hitelkockázat, az értékvesztés elszámolás, a betétbiztosítás, az adatszolgáltatás és a vállalatirányítás hiányosságai miatt, és felszólította a mielőbbi orvoslásra. A hitelintézeti csoportnál feltárt problémák nem veszélyeztetik a megbízható működést – írta az MNB a 2023. június 16-án közétett tájékoztatójában.

MagNet Bank hiányosságok kategóriánként

Célzott ellenőrzés a MagNet Banknál

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a MagNet Csoportot, azaz a Magnet Magyar Közösségi Bankot és a Magyar Faktor Zrt.-t csoportszintű, helyszíni ellenőrzést is tartalmazó vizsgálat lefolytatására kötelezte. Célzott ellenőrzésre került sor. Az ellenőrzés a 2021. január 1-jétől a célvizsgálat befejezéséig tartó időszakra terjedt ki. A vizsgálat célja a bank egyes vállalati hitelezési folyamatainak vizsgálata volt. Valamint a korábbi célzott és átfogó vizsgálatokat lezáró jegybanki határozatok és vizsgálati levelek eredményeinek ellenőrzése is cél volt.

Az MNB megállapította, hogy a MagNet Bank nem kezelte megfelelően a hitelkockázatot, és nem rendelkezett a hitelintézet méretének és tevékenységének megfelelő hitelkockázat-kezelési kultúrával, struktúrával és irányítási rendszerrel. Az igazgatóság nem rendelkezett hatékony kontrollal a hitelkockázat-kezelés felett. Nem tett meg mindent a hitelkockázat-kezelési stratégia és politika megvalósítása, valamint a megvalósításukhoz szükséges feltételek biztosítása érdekében. A hitelkockázat terén gyengeségeket állapítottak meg az értékvesztés modellezésével és az átstrukturálási intézkedésekkel kapcsolatban is.

Több probléma is felmerült a MagNetnál

A MagNet Bank egyes felügyeleti jelentései, valamint a felügyeleti jelentések elkészítésére vonatkozó belső eljárások nem bizonyultak megfelelőnek. A rendszeresen azonosított gyengeségek közé tartozott a bank belső politikáinak és a banki befektetések összességének rendszeres felülvizsgálatának hiánya, valamint a belső ingatlanfedezetek értékelésére vonatkozó szabályok következetlen alkalmazása.

A MagNet Bank helytelenül határozta meg az IFRS 9 szerinti értékvesztés mértékét, és nem sorolt át bizonyos ügyleteket a megfelelő kockázati kategóriába. Emellett az Általános Szerződési Feltételekben és egyes szerződésmintákban helytelen információkat adtak meg az ügyfeleknek. Emellett a biztosított betétek konszolidált portfólióját helytelenül számolták el. A vizsgálat hiányosságokat tárt fel a MagNet Faktor részvénybejegyzési adataiban is, ami miatt a vállalatnak kötelezve lett a törzs-adatok benyújtására.

A MagNet büntetése

Az MNB a MagNet Bankra 19 millió forint, a MagNet Faktorra pedig 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a jogsértések miatt. Emellett mindkét intézményt arra kötelezte, hogy haladéktalanul, a legtöbb hiányosság esetén 2023. július 31-ig számoljon be a problémák orvoslására tett intézkedéseiről.

A bírság összegének meghatározásakor a MagNet Bank esetében súlyozó tényezőként figyelembe vették:

az egyes hiányosságok kockázati súlyát és besorolását,

valamint a bank pénzpiaci súlyát is.

A jegybank értékelte azt is, hogy az MNB nem hajtotta végre maradéktalanul a korábbi határozatban meghatározott felügyeleti intézkedéseket. A bírság kiszabásánál azonban enyhítő tényező volt a vizsgált intézmények együttműködő magatartása és az a tény, hogy a vizsgálat során nem állapítottak meg rendszerszintű hiányosságokat.

Forrás: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük