2024. április 25., csütörtök

Kölcsönfelvétel okosan: itt az új zöld lakáshitel

A zöld fogyasztóbarát lakáshitel ismét megtalálható több hitelintézet kínálatában. Ez számos előnyt biztosít a hiteligénylőknek, többek között a kezdeti költségek egy részét félrerakhatjuk, ráadásul kamatkedvezményben is részesülhetünk. Ezzel a havi törlesztőnk is jó pár ezer forinttal csökkenhet. Ehhez pedig olyan feltételeket szabtak meg, amelyeket egy új lakás vagy ház esetében célszerű lehet bevállalni, hiszen az ingatlan nemcsak alacsonyabb rezsijűvé, hanem értékesebbé is válik.

Megújult a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Amennyiben szándékunkban áll az energiatakarékos otthon vásárlása vagy építése, akkor most jó hírrel szolgálunk: kedvezményesebb feltételek és költségek mellett juthatunk hitelhez. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) feltételeinek megújítása mellett a döntött. Ennek köszönhetően a pénzintézetek már zöld változatban is nyújthatnak lakáshitelt. Ehhez viszont meg kell felelni a szükséges előírásoknak. A minősített fogyasztóbarát lakáshitel esetében a bankok nem terhelhetik az ügyfelet 

  • a zöld hitelcél ellenőrzésére irányuló díjakkal
  • és egyéb költségekkel.

Ráadásul a bankok a hiteles energetikai tanúsítvány költségét is átveszik az ügyféltől egy alkalommal. Abban az esetben, ha a hiteligénylő teljesítette a zöld célokat, akkor a hagyományos MFL-hez képest is nyújthat számára kamatkedvezményt. Ez csupán egy lehetőség, ami versenyt generál a bankok között annak érdekében, hogy minél több igénylőt csábítsanak magukhoz. A korábbi tapasztalatok szerint a jegybank ezen ,,taktikája” beválik.

A zöld lakáshitel akár milliós megtakarítást is eredményezhet

A minősített zöld lakáshitel mellé kötelező és választható kedvezmények járnak: ezekkel az igényléskor 100 ezer forintos, a futamidő végéig pedig milliós összeg is megspórolható. A hagyományos piaci lakáshitelek nagyjából ugyanolyan kamatok mellett érhetőek el az igénylők számára. Ebből kifolyólag méginkább érdemes a zöld lakáshitelt választani, aminél olcsóbb kamatozásút nem igazán találni jelenleg.

a fogyasztóbarát lakáshitel néhány jellemzője

Ugyan a néhány ezer forinttal alacsonyabb törlesztőrészlet elsőre nem tűnik jelentős különbségnek, az évek során ez nagyobb összegű megtakarítást is eredményezhet. Nézzünk egy egyszerű példát! Ha 20 millió forint összértékben szeretnénk MFL-t igényelni 20 év futamidő, 10 év kamatperiódus és 400 ezer forintos nettó jövedelem mellett, akkor a havi törlesztő 177-180 ezer forint között alakul. Ez azt jelenti, hogy összesen 42,4-43,2 millió forintot fizetünk vissza a banknak. Akkor, ha a minősített fogyasztóbarát lakáshitel mellett döntünk, akár félmillió forint feletti összeget is megspórolhatunk a futamidő során.

Mi minősül zöld hitelcélnak?

A zöld lakáshitel igényléséhez többnyire olyan feltételeket írnak elő, amelyek alapvetően is szükségesek ahhoz, hogy az ingatlan megtartsa értékét és csökkenjen rezsiköltsége. Éppen ezért az minősül zöld hitelcélnak, ha az új építésű ingatlan primer energiaigénye maximum 80 kWh/nm/év, míg a besorolása pedig minimum BB. Használt ingatlannál a felújítással pedig legalább BB besorolást kell elérni. A BB energetikai besorolás ettől függetlenül is kötelezővé fog válni az új építésű ingatlanok esetében, így az újabb projekteknél jellemzően már ez a besorolás van tervben.

A zöld minősített fogyasztóbarát lakáshitel már több hitelintézetnél is elérhető. Korábban már írtunk róla, hogy áprilistól igényelhető a zöld hitel az MKB Banknál. Várhatóan az MFL gyors terjedéséhez hasonlóan ez az új hiteltípus is rögzülni fog a bankok kínálatában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük